NRK Meny
Normal

Øver på tenkt oljeutslipp fra Goliat

En av de største beredskapsøvelsene ble arrangert i Finnmark i går. Nok et tegn på at det nærmer seg produksjonsstart for Goliat-feltet.

Oljevernøvelse

I Akkarfjord, der Eni og NOFO øvde sammen med fiskefartøy på kystnær beredskap.

Foto: Rune Nilsen/News On Request AS

Denne uka har en av de største beredskapsøvelsene i Finnmark blitt arrangert fra Breivikbotn på Sørøya i vest, til Vardø i øst.

En rekke fiskefartøy, landgangsfartøy og mannskaper fra Interkommunalt Utvalg mot akuttforurensing - IUA, deltok.

– Det er viktig at man har logistikkløsninger slik at man får utstyret ut på skadestedet, sier Erik Bjørnbom ENI-Norges leder for miljø og oljevern.

Oljevernberedskap øvelse

Mens Goliat-riggen ligger til allmenn beskuelse i Hammerfest, forbereder beredskapsfolkene seg på at riggen snart skal settes i drift.

Foto: Rune Nilsen/News On Request AS

500 personer og 30 fartøy

Bjørnbom har den siste uka fulgt øvelsene som simulerer et tenkt oljeutslipp fra selskapets gigantplattform, som for øyeblikket befinner seg i Hammerfest. Plattformen skal i løpet av noen uker taues ut til et punkt fire mil nord for Ingøy i Måsøy kommune. Det gjør denne beredskapsøvelsen ekstra viktig.

Øvelsen består av 500 personer og rundt 30 fartøy og arrangeres av Eni Norge og Norsk Oljevernforening for Operatørselskap, NOFO. Dette er siste øvelse før produksjonen av olje starter, fire mil nord for stranda på Ingøy, der lensene, sakte, men sikkert trekkes mot land.

– Det viktigste er at man får demonstrert og øvd kapasiteten til innsatsgruppen, og i dette tilfellet så trener vi på utsiden av Ingøy. Dette er for å vise at vi kan ha kapasitet til å transportere utstyr til de ytterste øyene som er i influensområdet, sier Bjørnbom.

Goliat på vei inn til Hammerfest

Plattformen Goliat på vei inn til Hammerfest, fredag i forrige uke.

Foto: ENI/News On Request AS

– Vær og vind begrenser oss

Lagleder på øvelsen Trygve Giæver, forteller at de har et par slike øvelser i året.

– Føler du selv at det er tilstrekkelig?

– Ja, det er tilstrekkelig, men enkelte småting kunne det kanskje vært øvd litt mer på. Det er sånn som kommer etter hvert, for vi er ganske nye alle sammen, sier Giæver.

– Hvor realistisk er en slik øvelse som denne?

– Ja, jeg vet ikke, det er jo vær og vind som begrenser oss. Slik forholdene er i dag, er det jo realistisk. Men det spørs jo hvor mye vi kan gjøre i litt dårligere vær, sier han.