Øver på beredskap etter 22. juli-terroren

Finnmarkssykehuset begynner øvelser som skal gi bedre rutiner for nødetatene

Terje Tobiassen og Hanne Iversen

FORBEREDELSER: Hanne Iversen og Terje Tobiassen planlegger øvelsen som blir den største på lang tid for Finnmarkssykehuset.

Foto: Allan Klo / NRK Finnmark

Oslo sentrum, 22. juli 2011: like etter klokken halv fire eksploderer en bombe utenfor regjeringskvartalet i det som skal vise seg å være den verste terrorhandlingen i norsk historie, noen timer senere skjer massedrapene på Utøya.

Med disse to hendelsene starter det et nytt kapittel i norsk beredskapshistorie.

Nå planlegger Finnmarkssykehuset en av sine største øvelser på lang tid der to års arbeid med et nytt beredskapsplanlegg skal testes ut i praksis.

Scenario fra nærområdet

– Dette er en øvelse i stor skala for sykehuset så vi skal ikke øve sammen med politi og brann, det har vi gjort før, forteller overlege på anestesiavdelingen, Hanne Iversen.

– Denne gangen skal vi øve på et scenario i nærheten av sykehuset og det er inne på sykehuset at trykket kommer til å være.

Overlege på anestesiavdelingen, Hanne Iversen

Hanne Iversen er overlege på anestesiavdelingen

Foto: Allan Klo / NRK Finnmark

Når nødetatene øver, skjer det som oftest med et på forhånd ukjent scenario. Det er ikke tilfellet med den kommende storøvelsen i Hammerfest, forklarer Iversen.

– Vi ønsker at folk skal være forberedt slik at de har en mulighet til å ta inn over seg at dette kan skje også dem på deres vakt. Jeg mener at de som jobber tett på pasientene kan dra nytte av det å øve når de vet at det er øvelse.

Nyttig, selv om man vet hva som skjer

Øvelsen som skal ta sted har de ansatte på Finnmarkssykehuset visst om i en stund, noe som er en del annerledes fra det som rutine med slike hendelser. Terje Tobiassen er Anestesisykepleier og har jobbet for Finnmarkssykehuset i en årrekke og mener at selv om at de ansatte vet hva planen er, kan de dra nytte av øvelsen.

– Vi har alltid angst for de store ting som skjer og som vi kanskje ikke mestrer. Det er de oppgavene som du ikke helt får til, som du ikke jobber med til vanlig, som er de vanskeligste å håndtere, fortalte Terje.

Så det må vi bearbeide ved å gjøre de konkrete handlinger vi skal jobbe med, og vi trenger det akutt slik at vi blir gode på det, slik at ha tankegodset på de tingene som virkelig betyr noe.