NRK Meny
Normal

Over halvparten strøk i matte i Finnmark

En ny undersøkelse viser at over halvparten av Finnmarks videregåendeelever strøk i matte i 2015, og fylket kommer verst ut i landet.

Skole illustrasjon

– Vi gjør så godt vi kan, og så blir vi jo skuffet når vi ikke når målene vi har satt oss, sier Utdanningsdirektøren i Finnmark.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Skolene over hele landet får dårlige resultater, men Finnmark er verst. Snittet til fylket i to matematikkfag er på under 2, og over halvparten av alle videregåendeelevene i har strøket faget.

Dette kommer frem i Utdanningsdirektoratets statistikk over karaktersnitt for 2015

Lisbeth Isaksen

Utdanningsdirektør i Finnmark Lisbeth Isaksen sier at det er vanskelig å si hva grunnen til at mange stryker er.

Foto: Jørn Losvar/FFK

– Vi gjør så godt vi kan, og så blir vi jo skuffet når vi ikke når målene vi har satt oss. Jeg kan ikke peke på en enkelt årsak som er grunnen til at det er sånn, men vi jobber så godt vi kan for å få dette til, sier Utdanningsdirektør i Finnmark Lisbeth Isaksen.

Det er fagene er matematikk 2py og matematikk S1 det gjelder, og Isaksen forklarer at det er matematikk på samfunnsfag, og matematikk innenfor påbygning, altså tredjeåret for elever som har gått yrkesfag og som ønsker å skaffe studiekompetanse, det gjelder.

– Vi har sett at vi ikke får det godt nok til

– Dette med å ha store problemer på påbygning er en sak vi har hatt over tid og som vi jobber hardt med. Det er elever som tar mange fag på relativt kort tid for å skaffe seg studiekompetanse, og det er en utfordring. Det kan nok til tider være tungt og vanskelig, sier Isaksen.

– Hvorfor er snittet dårligere i Finnmark en i resten av landet?

– Det kan være mange grunner til det. Det kan være at man har litt dårlig grunnlag fra tidligere av til å komme opp på det nivået man skal, og det er klart at det er en del mennesker som har utfordringer innenfor matematikkfag.

– Men det gjelder vel for andre deler av landet også?

– Finnmark har kanskje noe mer styk enn andre akkurat i år. Vi har sett over tid at vi ikke får det godt nok til, og det jobbes det med kontinuerlig, men det varier jo fra år til år.

skole politikk

Snittet for fagene er på 1,96 prosent i Finnmark.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Jobbes med kontinuerlig

Hun forklarer at hun som alle føler et ansvar for resultatene, men at de jobber med det og har sett forbedring på andre områder.

– Men disse to matematikkfagene er en utfordring, og vil også bli et tema når jeg møter rektorene til høsten. Vi må gå tilbake og se på hva det er som har gjort at vi ikke klarer å bevege oss oppover. Vi må se hva vi eventuelt har gjort feil, og prøve å gjøre det bedre, og se om det er noe av praksisen vår som vi må forbedre.

– Kan vi forvente en forbedring til neste år?

Ja, vi skal gjøre så godt vi kan, og så har vi jo en part til. Elevene må vi snakke med og motivere, og de ønsker jo selvfølgelig å bestå eksamen og komme seg videre.