NRK Meny
Normal

Ordførerne diskuterer samferdsel i Finnmark

Kaoset rundt fergeruter og bussruter står på agendaen.

Samferdselsmøte

Samferdselssjef Per Bjørn Holm-Varsi, sammen med hovedutvalgsleder for kultur og samferdsel, Geir Ove Bakken og ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen.

Foto: Jan Harald Tomassen

I dag er alle ordførerne i Finnmark samlet i Lakselv. Årsaken er å diskutere med fylkeskommunen transport og samferdsel i fylket.

Alle ordførerne vil få anledning til å komme med innspill og fortelle om sine utfordringer med ferger, hurtigbåter og buss.

Innledningsvis startet samferdselssjef Bjørn Holm-Varsi med å si at tiden er forbi for å drive ruter med 2-3 personer, og at godstransport er problematisk i forhold til EØS-reglementet.

En million kroner i døgnet

I dag bruker fylket 1 million kroner i døgnet på offentlig transport, og det er totalt 4500 daglige avganger i fylket på ferger og buss.

Det er også utfordringer med å koble båter med flyruter, fordi forskyvninger og venting på fly vil forskyve avganger over hele linja. Dette er problematisk med tanke på skoleruter, forklarte samferdselssjefen.

Under møtet ble det også klart at det i neste uke blir et nytt møte om problemene med Hasvik-fergene.

Eva Husby, ordfører i Hasvik, sier at utfordringen for henne er de to nye båtene som går mellom Hasvik og Øksfjord. Hun mener det er selve fergene som er problemet.

– Dette er livsnerven vår. Hver gang ferga ikke går, så er det kutt i den navlestrengen, sier hun.

Samferdselsmøte i Lakselv

Samferdselsmøte i Lakselv tirsdag, hvor ordførere fikk luftet sine utfordringer.

Foto: Jan Harald Tomassen

– Et godt møte

Geir Ove Bakken, sier at de har hatt et godt møte, og at han også har fått gode tilbakemeldinger.

– Hasvik og Loppa er i fokus den nærmeste uka, sier han og påpeker at det er Boreal som må få sambandet her til å fungere.

– På møtet ble det forklart at man bruker cirka en million kroner i døgnet på samferdsel i fylket, samtidig er det mye misnøye. Hvordan ser du på dette?

Ferjekaos i Finnmark

Ordfører i Hasvik Eva Husby.

Foto: Erik Lieungh/NRK

– Gjennom denne dialog vi ser her i dag, så kan vi bruke de 365 millionene bedre. Så må vi bruker energien riktig, og se på de samfunnene som nå trenger det mest, akuratt nå er det på kystsamfunnene.

– Er du fornøyd, Eva Husby?

– Møtet har vært godt. Signalene fra forsamlingen er at utfordringen er størst i Hasvik. Og så skal vi ha nytt møtet om situasjonen allerede på onsdag i neste uke, sier Hasvik-ordføreren.

– Kommer du deg hjem i dag?

– Det vet jeg ikke. Vi har bil til Hammerfest. Går hurtigruta fra Hammerfest til Hasvik, så kommer jeg meg hjem i dag, ler Husby.