Ordføreren ved Storskog går til frontalangrep på UDI

– De gir oss ingen informasjon. De betaler ikke regninger til oss – ikke ett øre. Og de gir heller ingen grunn.

Rune Rafaelsen

Rune Rafaelsen er ordfører i Sør-Varanger kommune, der grensestasjonen på Storskog ligger.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Rune Rafaelsen, ordføreren i Sør-Varanger, fikk asylstrømmen fra Russland rett i fanget da han i høst overtok jobben i grensekommunen.

For tiden blir den tidligere Heimevern-basen Vestleiren brukt for å huse asylsøkere, og ordføreren antar at en ny gruppe asylsøkere er på vei:

– Men på vanlig måte, så får vi ingen informasjon fra UDI. Vi har hørt rykter om at det skal komme 50 nye asylsøkere til Vestleiren. Men vi har ikke fått noen informasjon om dette, sier Rafaelsen.

Før han fortsetter:

– Det er svært vanskelig å forholde seg til UDI for tiden, fordi de gir ikke informasjon. Vi får bare avvente hva som skjer. UDI har ikke sagt noe som helst til oss.

– Misligholdte regninger

Rafaelsen (Ap) reagerer også på det enkelte kanskje vil beskrive som ren økonomisk slendrian fra UDI:

– Vi har sendt regninger etter avtaler som de selv har vært med å utarbeide og inngått, og vi har ennå ikke fått et eneste øre fra dem. De gjør ikke opp etter seg. De har ikke gitt noen grunn heller, sier han.

UDI har ikke betalt kommunen for arbeidet som ble gjort i Fjellhallen i høst da flyktningstrømmen var på sitt sterkeste. Fjellhallen ble brukt som mottak før asylsøkeren ble flyttet til Vestleiren i begynnelsen av november.

Misnøye med kostnadene

UDI, eller Utlendingsdirektoratet som det heter, har blant annet ansvar for å behandle søknader om asyl.

I et brev fra desember uttrykker UDI, som iFinnmark skrev denne uken, sterk misnøye med kostnadene for de drøyt tre månedene Fjellhallen var i drift. De mener denne ble vesentlig høyere enn ved andre transittmottak.

Ordføreren mener at kommunen selv har sitt på det tørre:

– Vi har ikke gjort noe feil. Vi har gjort alt korrekt. Alt er sendt som det skal. Ingen ting er overfakturert. Alt er helt presist etter de avtalene som UDI selv har skrevet under på, mener han.

UDI: – Vi kommer til enighet

UDI kan fredag kveld ikke kommentere Rafaelsens kritikk direkte, men presserådgiver Kristian Nicolai Stakset-Gundersen, skriver følgende i en epost til NRK:

Vi er i dialog med kommunen, og begge parter er innstilt på å finne en løsning og vi kommer til å bli enige. Foreløpig mangler UDI noe dokumentasjon, men når vi får det skal vi utbetale det kommunen har krav på.

Ifølge iFinnmark kan saken ende opp i retten, men Rune Rafaelsen regner heller med at UDI «forholder seg til» avtalene:

– Vi for forventer at de gjør opp for seg, avslutter Rafaelsen.