Normal

Ordfører er lei av å bli merket og tagget på Facebook

Må politikere svare på alle disse henvendelsene, spør ordfører i Vadsø, Hans-Jacob Bønå. Nå etterlyser han folkeskikk på Facebook.

Hans-Jacob Bønå

Ordfører i Vadsø Hans-Jacob Bønå tar et oppgjør mot det han mener er en ukultur på nett.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Jeg mener vi ikke kan svare på absolutt alt. For vi tagges på så mange forskjellige tråder på Facebook, og det er nesten umulig å kunne rå over og svare alle, sier ordføreren.

For selv om politikere er kjent for å drive utstrakt valgkamp via sosiale medier, blir det rett og slett litt for mye, sier han.

Særlig handler det om spørsmålsformen, og karakteristikkene, sier Bønå.

– Vi kan vel si at det handler om nettvett, for det er det jeg savner på Facebook. Det er kommet et nytt medium som både unge og gamle har hevet seg på, uten noen form for opplæring på hvordan man skal håndtere det.

Ordføreren beskriver det som manglende sperrer for hva man skriver på Facebook.

– Det er stort sett negativt. Man ser i trådene hvor lang de kan bli, hvor mange kommentarer som kommer. Det blir mye, sier Bønå.

Sosiale medier

Ordfører i Vadsø Hans Jacob-Bønå blir stadig tagget i innlegg og debatter på Facebook. Han mener god folkeskikk mangler hos mange på nett, og er redd for hva ungdom som leser trådene tar til seg.

Foto: NRK

Rasistisk sjikanering

Ordføreren får støtte av kommunestyrerepresentant i Vadsø, Fahrid Shariati (MDG). Samtidig stiller han en del relevante spørsmål. Hva legger vi selv opp til? Hvilke signaler sender vi ut? Hvor aktive er vi selv på offentlige sider? Og hvilke verv har vi?

Jo høyere oppe vi er på politisk nivå, jo mer krever folk svar, sier Shariati.

– Men folkeskikk er alltid en overordnet regel, uavhengig av om det er en politiker eller en mann på gaten. Jeg har opplevd en god del hets, hets som jeg ikke unner ordføreren å oppleve. Det er rasistisk sjikanering, sier lokalpolitikeren.

Han er helt enig i at folk rett og slett må lære seg nettvett. Og folk, det er politikere også.

– Måten vi diskuterer, hvordan vi omtaler og prater til hverandre, alt sender signaler til andre. Snakker vi destruktivt til hverandre påvirker det klimaet. Men det er ikke bare politikere sitt ansvar, det er også enkeltmenneskets, sier Shariati.

Kommunepolitiker Farid Shariati

MdG-politiker Farid Shariati deler bekymringen hans politiske motstander har for folks oppførsel på internett.

Foto: NRK

Skal kunne sies høyt

MdG-politikeren sier politikere må møte litt motbør og negativitet, og det må håndteres konstruktivt. Men det er viktig å ta saken, og ikke mannen.

Ordfører Bønå har uansett sett seg lei av dårlig oppførsel på Facebook.

– Litt av problemet er at man setter standard når man går i gang og diskuterer og skriver på Facebook. Det sitter nok mange ungdom og leser i kommentarfeltene. Min appell er at man må tenke at det man skriver der, også skal kunne sies direkte til vedkommende, sier Bønå.

– Det har jeg definitivt ikke inntrykk av at mange kan gjøre.