NRK Meny
Normal

Optimistisk etter møtet med forsvarsministeren

Porsangerordfører Knut Roger Hanssen har vært i møte med forsvarsministeren. Formålet var å overbevise statsråden om at Forsvaret i Finnmark trenger mer muskler, raskt.

Knut Roger Hanssen

Porsangerordføreren er veldig fornøyd med møtet, og hans oppfatning av det hele er at det peker mot nord og Finnmark

Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK

– Vi snakket om det som rører seg i forsvarssammenheng i Finnmark og fikk uttrykt vår bekymring for at man i Finnmark ikke føler at man har et forsvar. Den tryggheten er viktig å få på plass.

Porsanger-ordføreren gir honnør til ministeren for å få til et møte så kjapt. Knut Roger Hanssen, forteller at de i det timelange møtet diskuterte utviklingen av Forsvaret i Finnmark generelt, og Porsanger kommune spesielt. Sikkerheten for fylkets befolkning sto høyt på agendaen, sier Høyre-ordføreren.

Ine Eriksen Søreide

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide hadde tirsdag et møte med Porsangerordfører Knut Roger Hanssen.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Med den endringen det er i trusselbildet nå så er jeg glad forsvaret er begynt å se mot nord og mot Finnmark. Hansen mener han og forsvarsministeren hadde en veldig god gjensidig forståelse for disse tingene.

Nære bånd til forsvaret

Porsanger er den finnmarkskommunen som i mange år har hatt nære bånd til Forsvaret. Med en av Europas lengste rullebaner på Banak lufthavn, samt enorme øvingsfelt for flyøvelser, er kommunen attraktiv hos forsvarsgrenene i flere NATO-land.

Garnisonen i Porsanger

Stadige kutt har ført til at militærleiren i Skoganvarre, ikke er det den en gang var.

Foto: Gyda K. Hesla

Men militærleiren på Skoganvarre er ikke det den en gang var. Stadige kutt har ført til at virksomheten i leiren har falt betraktelig de siste årene, noe som gjør at inntekter og ringvirkninger for kommunens innbyggere er kraftig redusert.

Med stadig større avstand mellom NATO og Russland, kan denne trenden være i ferd med å snu.

Mer markant tilstedeværelse

I mars ble den største militærøvelsen i Finnmark siden 1967 arrangert i Porsanger, og både forsvarstopper og regjeringspolitikere har ikke lagt skjul på at forsvarets tilstedeværelse i Porsanger og resten av fylket vil bli mer markant.

Men Knut Roger Hanssen vil ikke si så mye om det konkrete innholdet i samtalene med sin partikollega og statsråd Ine Marie Eriksen Søreide.

– Nå er det fagmilitære som skal gjennomarbeide forsvaret i sin helhet, så kommer det til en politisk behandling i departementet på høsten og så kommer til Stortinget våren 2016.

Han vil ikke røpe hva som er kommet ut av samtalen, men sier han er veldig fornøyd med møtet, og hans oppfatning av det hele er at det peker mot nord og Finnmark.

Mer konkret vil han ikke være siden det ikke finnes noen konkrete løfter, men det er en veldig god dialog nå mellom Porsanger kommune og Forsvaret på ministernivå, og forsvarsstaben.

Forsvarsministeren har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Landgang

Knut Roger Hanssen vil ikke røpe hva som kom ut av samtalen med forsvarsministeren.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK