Opposisjonspolitiker mener millionkutt er selvforskyldt

Ti prosent av hele kollektivbudsjettet kan forsvinne når regjeringen nå har foreslått å endre sine rammebetingelser for overføringer. Det får konsekvenser for tilbudet i fylket, sier hovedutvalgsleder. Men opposisjonen mener finnmarkspolitikerne selv har skylda for manglende tilskudd.

Geir Ove Bakken

Hovedutvalgsleder for samferdsel Geir Ove Bakken er bekymret for hva disse kuttene vil bety for tjenestetilbudet i Finnmark.

Foto: Stian Strøm

To fergetilskudd kan forsvinne, noe som tilsvarer nesten 40 millioner kroner i overføringer fra staten.

– De faktiske konsekvensene kan jeg ikke si noe om akkurat nå, men dersom dette står ved lag så er det ingen tvil om at de frie midlene i forhold til fylkesveiene og skole vil stå laglig til for hugg. Det kan også gå utover andre tjenestetilbud.

Det er tilskuddene til Øksfjordsambandet og Årøya som er foreslått fjernet i det nye budsjettet.

– Regjeringen må faktisk bare rydde opp i dette for vi tåler ikke et så omfattende kutt, sier Bakken.

– Dårlig politisk håndtverk

Bengt Rune Strifeldt

Gruppeleder for Frp i fylkestinget i Finnmark.

Foto: Robin Mortensen / NRK

Men manglende fergetilskudd skyldes finnmarkspolitikernes slette håndtverk, mener Frp`s gruppeleder i fylkestinget, Bengt Rune Strifeldt.

– Fylkeskommunen har selv bestilt båter som ikke utløser statlige fergetilskudd. Da er det ikke departementets skyld i den situasjonen som nå har oppstått, sier han.

Strifeldt mener saken nå må diskuteresw i fylkestinget.

– Dette er en grelt eksempel på hvordan slike prosesser ikke bør gjennomføres, sier han. Strifeldt legger til at de i prosessen påpekte at fergeavtalene ville medføre økonomiske tap, uten at det ble lagt vekt på ved inngåelse av kontrakter.

Ble lovet en rask avklaring

Siden i vår har fylkeskommunen jobbet med denne saken og hadde i forrige uke et møte med statssekretær Kristin H. Jensen. Her ble de ifølge Bakken lovet en rask avklaring. Men fortsatt har de ikke hørt noe.

– Jeg blir svært urolig når vi ennå ikke har fått en avklaring på saken.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet opplyser til NRK at det vil komme et skriftlig svar i løpet av dagen.