Hopp til innhold

Oppdrettskommuner jubler for grønn oppdrett

Hasvik-ordfører Eva D. Husby angrer ikke på at kommunen sa ja til oppdrettsanlegg som driver miljøvennlig. Til sammen får norske oppdrettskommuner over 250 millioner kroner gjennom ordningen med grønne konsesjoner.

Oppdrettslaks i håv ved oppdrettsanlegg

Ifølge SSB solgte norske oppdrettsanlegg laks for 60 milliarder kroner i fjor. Her fra Grieg Seafood sitt oppdrettsanlegg i Altafjorden. Bildet er ikke tatt i sammenheng med saken.

Foto: André Bendixen / NRK

Ordfører Eva D. Husby i Hasvik kommune i Finnmark kan smile bredt om dagen. Tilliten hun og kommunen ga til oppdrettsfirmaet Norwegian Royal Salamon (NRS) har gitt kommunen stor avkastning.

NRS har to anlegg i Hasvik, begge tilfredsstiller kravene til grønn sertifisering. Det har gitt kommunen totalt 21,4 millioner kroner. Det betyr mye for en kommune med litt over 1000 innbyggere.

– Det er vanvittig mye penger vi kan bruke til hva vi vil, sier hun.

Pengene gjør blant annet at de kommer et steg nærmere om å realisere drømmen om idrettshall.

Eva Husby smiler

FORNØYD: Ordfører i Hasvik, Eva D. Husby er svært fornøyd med samarbeidet hun og NRS har hatt om de grønne konsesjonene i kommunen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Særlig strenge miljøkrav

Ordningen med grønne konsesjoner betyr at oppdretterne har kjøpt konsesjoner under særlige strenge og miljøbevisste vilkår ifølge fiskeridirektoratet.

Direktoratet lyste i 2013 ut 45 løyve til oppdrett med spesielle vilkår, såkalt grønne konsesjoner. Tildelinga skal stimulere til utvikling av nye teknologiske eller driftsmessige løsninger som reduserer miljøutfordringene i havbruksnæringen.

Totalt er det tildelt 44 grønne konsesjoner i Norge i dag. Kommunene i Norge har så langt fått over 250 millioner kroner som følge av å legge til rette for ordningen ifølge Fiskeridepartementet.

Oppdrettsanlegg på Trøndelagskysten

Ordningen med grønne konsesjoner betyr at oppdretterne har kjøpt konsesjoner under særlige strenge og miljøbevisste vilkår.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

– Gledelig at kommunene får penger

Totalt er det innbetalt 1,2 milliarder kroner i vederlag for 44 konsesjoner som er tildelt. 40 prosent av vederlaget går til vertskommunene.

Daglig leder Per Magne Bølgen i NRS Finnmark forteller at selskapet har fått fem grønne konsesjoner. Han synes det er gledelig at vederlagene går til kommunene, men påpeker at det har vært mye arbeid med å få de i drift.

– Mye at det som må på plass er ikke hyllevare og vi måtte lage det selv, sier han.

I mai ba et flertallet på Stortinget fiskeriminister Per Sandberg om å få i gang en eksportavgift på oppdrettsfisk. Mange kommuner har ønsket en slik avgift for å få inntekter fra allerede eksisterende anlegg. Men i forbindelse med statsbudsjettet avviste regjeringen hele forslaget.

Per Magne Bølgen, daglig leder NRS Finnmark

MYE ARBEID: Per Magne Bølgen, daglig leder i NRS Finnmark, mener det ligger mye arbeid bak deres grønne konsesjoner. – Vi har luseskjørt, iskjørt, sterkere noter, rognkjeks, stor smolt og steril fisk. Det er de tiltakene vi har gjort på våre grønne lokaliteter rundt om i Finnmark, sier han.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

– Tar en risiko

Husby i Hasvik forteller at kommunen alltid har vært positivt innstilt til oppdrettsnæringen i likhet med de andre næringene i kommunen.

– Men det er også viktig at oppdretterne forvalter den tilliten vi har gitt dem på en positiv måte, sier Husby.

Hasvik har allerede god økonomi og i fjor hadde de nesten halve kommunebudsjettet på bok. Ordføreren er nå glad for at også tilretteleggingen for oppdrettsnæringen bærer frukter for kommunekassa.

– Det er en kamp som kysten har kjempet lenge for å få. Næringen bruker arealer og kommunen tar en risiko ved å stille arealene til disposisjon. Dette er et resultat av mangeåring kamp at noe skal tilkomme vertskommunene. Jeg føler at det er mange kommuner som har grunn til å juble nå, sier hun.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark