NRK Meny
Normal

Oppdater kanallista 11. januar

For å sikre at radioen din fanger opp nye kanaler og endringer i DAB-sendernettene, bør du oppdatere kanallista 11. januar.

DAB

Selv om FM-nettet ikke slukkes før 13. desember i Finnmark og Troms, kan datoen 11. januar være verdt å merke seg for dem som allerede benytter seg av en DAB-radio.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den mye omtalte overgangen til DAB begynner for alvor i morgen, og de som fortsatt benytter seg av en FM-radio i Nordland vil miste sine radiosignaler.

I Finnmark og Troms slukkes ikke FM-nettet før 13. desember, men mange har allerede byttet ut FM-radioen sin med en ny DAB-radio.

Og i morgen skjer det saker og ting som er verdt å merke seg dersom du lytter til en DAB-radio.

Fra DAB til DAB+

Om du eier en DAB-radio som i morgen er stille, da må du søke opp kanalen på nytt igjen.

Petter Hox er sjef for radiodistribusjon i NRK. Han påpeker at det ikke er nødvendig for alle å tenke på å oppdatere kanallista.

– Er du vant til å høre på NRK Finnmark og har stilt inn radioen på det, så skal du ikke se bort ifra at alt er normalt og greit.

Men Hox sier videre at det hører med til bildet at det nå vil skje en overgang fra DAB til DAB+. Dette gjelder alle de kanalene som per dags dato ikke har DAB+ - blant annet NRK Finnmark og Troms. Dermed kan det likevel være nødvendig å foreta et nytt kanalsøk om radioen din ikke får inn signaler i morgen, 11. januar.

Forskjellen på DAB og DAB+ er at sistnevnte er en mer effektiv måte å kode signaler på.

– Og dermed får vi plass til flere radiokanaler i samme strøm som vi sender ut på lufta, forklarer Hox.

Bedre dekning

Petter Hox sier det er god nok dekning til å få inn DAB-signaler i Finnmark.

– Vi har bra dekning i Finnmark, vi har gjort en rekke tiltak der det siste året. Alt er vel ikke på plass ennå, men jeg vil påstå at dekningen er god i Finnmark nå for NRKs nett.

Han sier videre at man må være klar over at det finnes to nett. Det kommersielle nettet og NRKs nett.

– NRKs nett har en betydelig bedre dekning, mange flere sendere i området, enn hva de kommersielle har.

Dette skjer natt til 11. januar:

  • NRK P13, NRK Jazz, NRK Sport og NRK Klassisk flyttes fra det kommersielle DAB-nettet til NRKs DAB-nett. Disse får heretter bedre dekning. Sjekk dekningen.
  • Alle NRKs kanaler vil bli sendt i DAB+ (frem til 11. januar ble omtrent halvparten sendt i DAB). Les mer om DAB og DAB+
  • NRK lanserer NRK Trafikk på radio.
  • P4 og Radio Norge lanserer flere kanaler.

Spørsmål om overgangen til DAB og DAB+ kan rettes til NRKs publikumsservice via chat på nrk.no/dab eller telefon (23 04 70 00).