NRK Meny
Normal

Oppdaget hull i ferge ute på havet: – Aldri kritisk

På vei fra Øksfjord til Hasvik oppdaget maskinsjefen på MF Bergsfjord en vannlekkasje, og måtte snu. Et 40 millimeter langt og 2 millimeter bredt hull i skroget viste seg å være årsaken.

Hull i Skroget

TOK INN VANN: Skadene på skroget gjorde at båten tok inn vann.

Foto: Boreal Transport Nord

I en rapport til Sjøfartsdirektoratet forteller Boreal om en hendelse som skriver seg tilbake til mai, på ferga som trafikkerer Hasvik-sambandet.

....Kapteinen besluttet umiddelbart vendereis tilbake til Øksfjord. Det var da 21 minutter etter avgang ifra Øksfjord med kurs for Hasvik.

Ifølge rapporten har begge fergene som går i sambandet fått skader fra et armeringsjern som har stukket ut av kaia de legger til. På MF Bergsfjord ble skaden så omfattende at det til slutt ble hull.

Nydøpt Bergsfjord

I begynnelsen av året ble den nye ferga MF Bergsfjord satt i drift.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Aldri en kritisk situasjon

Samtlige passasjerer ble informert om at båten, på grunn av tekniske årsaker, måtte gjøre vendereis tilbake til Øksfjord. De ble sluppet i land på kaia.

Ifølge Boreal og rederileder Steinar Mathisen var det aldri kritisk.

– Fergene ble tatt ut av drift i det øyeblikket det skjedde. Midlertidig reparasjon ble utført med en gang. Nå går båten med denne reparasjonen fram til den årlige verkstedkontrollen.

– Båten er delt opp i flere vanntette seksjoner så vannet ville bare fylt den aktuelle seksjonen som tok inn vann. I tilfelle så kjører man lensepumpe som tar ut vannet og det ble gjort denne gangen. Det er ikke en kritisk hendelse, men det er alvorlig. Vi skal ikke ha hull i skroget.

Det er store stålkonstruksjoner som har blitt stående igjen under vann etter utbyggingen av de nye kaiene. De ville laget skade på enhver båt, sier Mathisen

– Vi forstår at folk stiller spørsmål, men denne gangen handler det om kaiene. Vi er parten som har fått skadene.

Øksfjord

Passasjerene på ferga ble fraktet tilbake til kaia i Øksfjord.

Foto: Atle Markeng / NRK

Statens vegvesen tar skylda

– Kan ikke skylde på båten når det er noe på kaia som stikker ut. Det er i forbindelse anleggsarbeidet på kaia at dette har skjedd, sier rederileder Mathisen

Uhellet med ferga skjedde i forbindelse med utbedring av kaia i Bergsfjord. Statens vegvesen forklarer at en bjelke har blitt stikkende ut etter arbeidet de gjorde.

– Vi har tatt tak i det og den bjelken ble fjernet dagen etter, sier Lemet Heaika Hætta, byggeleder i Statens vegvesen.

Ifølge Hætta blir dette nå en forsikringssak med et økonomisk krav.

– Det er opprettet en skadesak som er mottatt av oss og fylkeskommunen. Den blir behandlet nå.