NRK Meny
Normal

Operastjerne nektes norsk pass: – Hun er knust

Operasanger Lilly Jørstad er sønderknust etter nok en nedslående beskjed fra norske utlendingsmyndigheter.

Lilly Jørstad

NYTT AVSLAG: I mars stilte Lilly Jørstad opp for NRK og fortalte om konsekvensen hvis hun ikke fikk ordnet norsk pass. Nå er problemene hun fryktet blitt et faktum.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Norsk-russiske Lilly Jørstad håpet at hennes 11 år lange kamp for norsk statsborgerskap snart skulle være over. Men i dag fortalte hun sine Facebook-følgere at Utlendingsdirektoratet nå varsler en saksbehandlingstid på inntil 11 måneder.

Det betyr at hun går glipp av en viktig internasjonal operakonkurranse, og at hun fortsatt møter en mengde praktiske hindringer for opera-karrieren.

– Langt nede

Lilly Jørstad er opptatt med prøver i Bologna og har ikke svart på telefon. Men hun har snakket med Vadsøs ordfører Hans-Jacob Bønå (H).

– Lilly er knust. Hun blir nå kastet ut av sangkonkurransen arrangert av BBC i Cardiff. Så hun er langt nede i dag, sier Bønå.

LillyJørstad på Facebook
Foto: FAKSIMILE FRA FACEBOOK

Han har engasjert seg personlig i saken og hatt kontakt med flere i regjeringsapparatet. I dag konstaterer han at Per Sandberg (settestatsråd for Sylvi Listhaug) ikke har skåret igjennom.

– Det hadde jeg virkelig forventet at han gjorde, sier Bønå til NRK.

– Dette er kjempetrist. Jeg synes det er beklagelig at vi som nasjon har invitert Jørstad-familien til Norge, men så klarer vi ikke å skjære igjennom og gi dem statsborgerskap.

Kola-nordmenn er etterkommer etter utvandrere som ble fanget i Russland da grensa ble stengt på 1920-tallet. Lillys mor og bestemor ble norske statsborgere etter at de anket det første avslaget.

Men i løpet av klagebehandlingen hadde Lilly fylt 18, og måtte dermed søke på nytt på selvstendig grunnlag. Operastudiene i utlandet gjør at hun ikke fyller kravene til botid i Norge.

Uten norsk pass har hun problemer med alt fra bankforbindelser, studielån og husleiekontrakter til det å krysse landegrenser.

Lilly Jørstad

Lilly Jørstad sang for publikum i hjembyen Vadsø under Varangerfestivalen i 2016.

Foto: Knut-Sverre Horn/NRK

Kunne vært løst

Bønå mener norske myndigheter kunne funnet en løsning hvis viljen var til stede, eventuelt ved å endre forskriften som gjelder Kola-nordmenn.

– Jeg har ikke forutsetning for å si at noen ikke har gjort jobben sin, men jeg er skuffet over at vi ikke har nådd fram, og at man ikke har klart å finne ut hvordan man kan sørge for et statsborgerskap til Lilly, sier ordføreren.

Lillys norske pappa Torbjørn Nordgård sier at Bønås engasjement i saken tente nytt håp om norsk pass, slik at det skulle ordne seg med deltakelse i BBC-konkurransen i Cardiff. Nå er situasjonen at russiske visumregler gjør det umulig å delta.

Samtidig er det vanskelig å vite hvordan hun skal forholde seg for ikke å komme ytterligere i konflikt med kravene til botid i Norge.

– Det er vanskelig å si hva hun må gjøre. Hun skal først på turné med Zubin Mehta (berømt dirigent, red.anm.) i sommer. Hun kan ikke gi opp yrket, sier Nordgård.

NRK har bedt om en kommentar fra settestatsråd for Sylvi Listhaug, Per Sandberg. Her er svaret fra senior kommunikasjonsrådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet, Andreas Skjøld-Lorange:

Departementet kan ikke kommentere enkeltsaker og må henvise til UDI for ytterligere kommentarer.