Operasjon Mørketid: Samboerpar kan bli varetektsfengslet i fire måneder

Etterforskes for å sammen ha utført grov voldtekt av barn under skolealder.

Beslag av overgrepsmateriale i Finnmark mars 2018

Til sammen 112.368 gigabyte ble beslaglagt under «Operasjon mørketid» i mars. Det har ikke blitt avdekket noe egenprodusert materiale i Finnmark.

Foto: Finnmark politidistrikt

Rett før påske ble 15 finnmarkinger siktet for å dele overgrepsbilder, og av dem er et samboerpar siktet for voldtekt av en jente under skolealder.

Samboerparet som ble pågrepet under «Operasjon mørketid» har snart sittet tre måneder i varetekt.

Torsdag avgjøres det om paret må sitte i varetekt i fire nye uker.

Vidar Zahl Arntzen

Vidar Zahl Arntzen sier hans klient vil begjære seg løslatt.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Ønsker å bli løslatt

Paret er de eneste som er siktet for grovt overgrep mot barn av de 15 finnmarkingene. De etterforskes etter paragraf 301a (se faktaboks), hvor strafferammen er på 21 år. Strafferammen for de andre siktede etter aksjonen er på inntil tre år.

Mannens forsvarer, Vidar Zahl Arntzen, opplyser at hans klient vil begjære seg løslatt når saken skal opp i Øst-Finnmark tingrett på torsdag.

Zahl Arntzen har ikke sett argumentene for videre varetektsfengsling fra politiet, men er kritisk til at politiet gjentar at saken har 21 år strafferamme i media.

– Saken er alvorlig, men 21 år er det omtrent bare noen i Orderud-saken som fikk. Man får ikke lovens strengeste straff med siktelsen i denne saken, sier forsvareren.

Monica Lorentzen, Svein Erling Mikalsen, Morten Daae

Finnmark politidistrikt ved Monica Lorentzen, Svein Erling Mikalsen og Morten Daae presenterte resultatene fra storaksjonen på en pressekonferanse i Alta i dag.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Uenig i varetektsfengsling

Kvinnens forsvarer, Jørn Are Gaski, håper etterforskningen kan bli ferdig, slik at de kan se om siktelsen mot paret fortsatt står.

Han mener det ikke er grunnlag for å holde sin klient i varetekt lengre, og at man burde skille mellom de to som er siktet.

Det er ikke politiet enig i. Påtaleleder Morten Daae sier til NRK at de ønsker videre varetektsfengsling med begrunnelse i allmennhetens rettsfølelse.

Det vil si at politiet har lagt vekt på at paret er siktet for en alvorlig sak, og mener det kan skape utrygghet hvis de to løslates nå.

Er retten enig i dette, vil samboerparet sitte i varetekt i cirka fire måneder etter de ble pågrepet.

– Det er et alvorlig forhold og en alvorlig sak som etterforskes.

Til kritikken fra forsvarerne om at politiet i media gjentar at strafferammen er 21 år, sier påtalelederen følgende:

– Det er et faktum at de er siktet for straffeloven 301a som har en slik strafferamme, og det mener jeg er opplysninger som er riktig at kommer fram, sier han til NRK.

Hovedetterforsker Monica Lorentzen

Hovedetterforsker Monica Lorentzen opplyser at en del av siktelsene etter «Operasjon Mørketid» begynner å bli klare for å sende til påtaleenheten.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Rettssak til høsten

Det har vært en stor mengde overgrepsmateriale som politiet har gått gjennom siden aksjonen i mars.

– De som har jobbet på teknisk har jobbet natt og dag siden aksjon. De er ferdig på rekordtid, for man har prioritert denne saken, sier hovedetterforsker Monica Lorentzen.

Lorentzen opplyser at de skal ha sakene klare for rettssystemet før høsten begynner.

– En del av sakene begynner å bli klar for å sende til påtale, sier Lorentzen.