Hopp til innhold

Omstridt Røkke-modell kan være redningen i Ingøy

Øya har vært uten fiskebruk i snart ett år. Nå er det fiskerne selv som går sammen om å etablere det nytenkende mottaket på Ingøy.

Torulf Olsen, Sami Njarga AS

Torulf Olsen i Sami Njarga AS representerer en fiskerigruppe som består av 13 fartøy. Nå vil de etablere et nøytralt mottaksanlegg på Ingøy i Måsøy kommune.

Foto: Allan Klo/NRK

– De færreste kjenner til at vi i medhold av både den gamle råfiskloven og den nye loven har anledning til å overta vår egen fangst. Det kan vi gjøre ved å etablere et nøytralt mottaksanlegg, sier Torulf Olsen i selskapet Sami Njarga AS

Han representerer en fiskerigruppe som består av 13 fartøy. Målet deres er å få bedre lønnsomhet ut fra de årlige kvotene de har blitt tildelt.

– Det var dette som Røkke gjorde tidlig på 2000-tallet da han etablerte nøytrale fryseanlegg for å lande sin egen fisk og så sende den ut i verden. Vi skal gjøre akkurat det samme.

Torulf Olsen
Kjell Inge Rødde

Forretningsmannen Kjell Inge Røkke har hatt stor suksess innen fiskeri. Nå er hans modell for fiskemottak blitt inspirasjon til gründerne som skal lage et helt nytt mottak i kystsamfunnet Ingøy. Å etablere nøytralt fiskemottak er akkurat det samme som Røkke gjorde tilbake på 2000-tallet, mener Torulf Olsen. – Så sendte han den ut til verden som man måtte ønske, om det var til Kina eller norske produsenter.

Foto: NRK

Nekter å selge

Valget av mottakssted har falt på Ingøy i Måsøy kommune, forteller Olsen.

– Ingøy er et av de virkelig beste matfatene her oppe når det gjelder tilgangen til fisk. Stedet er en selvvalgt plass ut fra infrastrukturen. Dessuten er vi kjent der fra før av.

Det lille øysamfunnet Ingøy ytterst mot storhavet har stått uten fiskebruk det siste året. Det vil si: Bygningsmassen står der.

Men eierne, Ålesund-selskapet Fjordlaks nekter å selge anlegget til konkurrerende virksomhet. Dermed har Olsen og andre bare én mulighet, nemlig å etablere et nytt mottak.

Sjarkfiske ved Ingøy

Sjarkfiske ved Ingøy. – Ingøy er et av de virkelig beste matfatene her oppe når det gjelder tilgangen til fisk, mener Torulf Olsen.

Foto: Allan Klo

– En god løsning

På Ingøy lastes råstoffet fra mottaket over i et større fartøy, som frakter det til mottaksstasjoner med veiforbindelse.

På dette tidspunktet har fiskerne allerede solgt råstoffet, uten å ha benyttet seg av de tradisjonelle mellomleddene.

Ifølge Olsen vil dette gi fiskerne betydelig bedre betalt for råstoffet. Modellen har vært benyttet flere steder i Norge, senest på Bømlo i Hordaland, der fiskerne selger direkte til grossisten.

Leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, understreker at slike løsninger kan være omstridt i havner med flere fiskeriaktører som kjøper råstoff. Men på plasser uten mottak er dette en god løsning, mener Ingebrigtsen.

– Det er bra at vi får denne etableringen på Ingøya, siden der ikke er noe annet mottak. Ingøya ligger midt i et fiskerikt område.

Lederen i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen

Leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen stiller seg positiv til en etablering av et fiskemottak på Ingøy, men sier modellen er omstridt.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Usikker på kapasiteten

Men det er fremdeles flere skjær i sjøen før fiskerne kan levere råstoffet på Ingøy. Både vann- og strømforsyning er begrenset.

Måsøy kommune undersøker nå om de har tilstrekkelig med kapasitet til at det kan etableres et nytt fiskemottak.

Ordfører Reidun Mortensen er uansett svært tilfreds med at aktørene vil inn på Ingøy.

– Jeg er veldig glad for å høre at flere bryr seg om Ingøy-samfunnet og at vi kanskje kan samarbeide om å få Ingøy på føttene igjen.

Gründer Torulf Olsen antydet at investeringskostnader på et nøytralt mottaksanlegg kan ligge på 2–3 millioner kroner.

Om alt går på skinner, kan et mottaksanlegg stå klart til neste sesong, altså begynnelsen av 2019.

Torulf Olsen

Torulf Olsen og de andre gründerne hadde bare én mulighet om de ville drive fiskemottak på Ingøy, nemlig å etablere et nytt mottak. Ålesund-selskapet Fjordlaks har et fiskebruk stående ubrukt på Ingøy, men nekter å selge.

Foto: Allan Klo/NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark