Hopp til innhold

Oljeministeren fnyser av Bellonas skattekrav

Bellona får svar på tiltale fra olje- og energiminister Tord Lien og Norsk oje og gass, etter at miljøorganisasjonen sa at oljeselskapenes skattefradrag må avvikles.

Tord Lien

Tord Lien gjester i dag Barentshavskonferansen i Hammerfest. Samtidig blåser Bellona liv i debatten om oljeselskapenes skattefradrag.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk/NTB scanpix / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
«Hilda Knutsen» fra Knutsen OAS Shipping

Goliat-plattformen utenfor Hammerfest ble offisielt åpnet mandag.

Foto: Hans-Kr Hansen

– Utgangspunktet til Bellona er at all olje og gass, også de lønnsomme ressursene, skal bli liggende i bakken, sier olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

I lys av nettopp dét ser han Bellonas ønske om å fjerne skattefradragene på oljeselskapenes kostnadssprekk.

– Det er sånn at det er ingen næringer i Norge som betaler så mye i skatt, som det oljeselskapene gjør. 78 prosent av overskuddet. Derfor blir selvfølgelig avskrivingene like høye, sier han.

Det var mandag, dagen Goliat-plattformen utenfor Hammerfest offisielt ble åpnet, at Bellona-leder Frederic Hauge sa til NRK at han mener det er «galskap» at oljeselskapene får skrive av sine kostnadssprekk på skatten.

Tord Lien

Tord Lien i debatt under Barentshavkonferansen i Hammerfest tidligere i dag, tirsdag.

Foto: Astrid Krogh / NRK

Goliat er blitt langt dyrere enn først antatt, en kostnad staten må ta. Og når staten dekker 80 prosent av overskridelsene på 17 milliarder, betyr det at hver skattebetaler må ut med rundt 3.400 kroner.

– Grunnleggende prinsipp

Men Lien mener vi heller skal se på hva oljeindustrien selv betaler i skatt:

– Grunnen til at skattesatsen kan være så høy, 78 prosent, er at denne næringen er den største og mest lønnsomme industrien i Norge, sier Lien.

– Dersom man er i tvil om at denne næringen er lønnsom, kan man ta en titt på statens oljefond som i dag inneholder mellom syv og åtte tusen milliarder kroner, og som kommer alle norske skattebetalere til gode.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sier at man skulle begrense fradragene så ville man også måtte sette ned skattesatsen for Goliat og andre oljeprosjekter.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Lien får – ikke uventet – støtte fra bransjen selv, som for eksempel fra administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen:

– Prinsippet er som det er for en annen type næringsdrivende, at du betaler skatt av overskuddet og, før det, så får du fradrag for kostnadene. Dette er et grunnleggende prinsipp i det norske skattesystemet. Det må gjelde for oljevirksomheten, som for Ola og Kari, sier han.

– Hvis man skulle begrense fradragene, så ville man selvfølgelig også måtte sette ned skattesatsen. I sum tror jeg det norske samfunnet har store fordeler av det systemet som samlet sett er, sier Schøtt-Pedersen.

– Stor risiko

Miljøpartiet de Grønne har allerede foreslått å avvikle det de mener er skattesubsidier –

Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne

Rasmus Hansson (MDG) stiller seg bak Bellona.

Foto: Syver Gustavo Svensrud / NRK

et forslag som ennå ikke vært i Stortinget. Talsmann i partiet, Rasmus Hansson, mener man tar en stor økonomisk risiko med fellesskapets midler for å drive frem oljevirksomheten.

– Goliat er det store eksempelet på hvordan det stadig oftere kommer til å gå. Nemlig at selskapene får enorme skattefradrag for å starte opp aktivitet, og så viser det seg at aktiviteten bli ulønnsom, sier Hansson.

– Dette er penger som vi aldri får igjen, sier han.