Hopp til innhold

Fra arkivet: Se de første prøveboringene i Barentshavet

På 80-tallet hadde man store forventninger til et oljeeventyr utenfor Finnmarkskysten. Det skulle derimot gå nesten tretti år før produksjonen kom i gang.

Første oljeboring i Barentshavet 1988.

Første oljeboring i Barentshavet skjedde i 1988 boreplattformen Ross Rigg.

– Et historisk øyeblikk for landet og for Finnmark, sa ordfører i Hammerfest Alf E. Jakobsen da produksjonen på Goliat-feltet ble offisielt åpnet i forrige uke.

Goliat-plattformen i bakgrunnen og tankskipet Hilda Knutsen i forgrunnen

Tankskipet Hilda Knutsen var på plass ved Goliatplattformen, til den første frakten av olje fra feltet til markedet ute i Europa.

Foto: Hans Kr Hansen

Da hadde det gått 28 år siden boreplattformen Ross Rigg boret Statoils første brønn i det nordlige Norskehavet. I begynnelsen ble det funnet lite olje, men optimismen var allikevel stor.

– Jeg kommer til å være optimist lenge, i hvert fall til århundreskiftet og sannsynligvis lenger, sa letesjef Erik Lie den gang.

Her ligger halvparten av framtidas olje

Nå tror ekspertene at halvparten av de framtidige norske olje- og gassreservene ligger i Barentshavet.

– De største funnene på norsk sokkel som ikke er besluttet utbygd ligger i Barentshavet, sa oljeanalytiker Tore Guldbrandsøy i Rystad Energy til Stavanger Aftenblad tidligere denne uken.

Tallene fra OD viser at det kan være så mye som 18,37 milliarder fat olje og gass i Barentshavet.

Grovt regnet betyr det at med en oljepris på 40 dollar per fat og med dagens kronekurs, kan det ligge olje og gass med en verdi på nær 5.000 milliarder kroner i Barentshavet.

Åpning av Goliat-feltet

Olje- og energiminister strålte om kapp med sola på Goliat-plattformen helt nord i Norskehavet når feltet offisielt ble åpnet 18.april. Her sammen med Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen og to representanter for ENI.

Foto: Allan Klo/NRK

Goliat først ut

Goliat-feltet er det første oljefeltet i norsk del av Barentshavet som ble satt i produksjon.

Med to års forsinkelse var det mange som pustet lettet ut.

For olje- og energiminister Tord Lien ble åpningsdagen spesiell. Han har flere ganger omtalt den nordligste delen av petroleumssokkelen som olje-Norges fremtid.

– I dag har vi også bevist at det går an å drive med oljeproduksjon så langt nord innenfor forsvarlige rammer. Det er ingen tvil om at en betydelig del av Norges framtid som energieksportør ligg i disse havområdene utenfor vår nordlige landsdel, sa Lien da Goliat åpnet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark