Hopp til innhold

Oljekutt i sør – nyansettelser i nord

Mens man lenger sør i landet opplever masseoppsigelser og nedgangstider for olje- og gassnæringen, har utbyggingen i nord bare så vidt kommet i gang.

Goliat

Det vil bli mange arbeidsplasser i oljebransjen i nord til tross for masseoppsigelser i sør. Det sier bransjen selv.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Denne uka ble det kjent at nesten 2000 personer kan miste jobben i Statoil. Det er ett av flere kutt i oljebransjen den siste tiden. I Finnmark lokker olje- og gassbransjen ungdommer til å satse på ei fremtid i næringa. Det gjorde de gjennom energishowet, «Energy on the loos», for over 400 ungdommer fra Alta, Hammerfest og Kvalsund.

Ronja Daniloff

Niendeklassingen Ronja Daniloff var fredag på rekrutteringsshow i regi av petroleumsbransjen, men hun vil bli marinebiolog og ikke oljearbeider.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

– Jeg ble inspirert og jeg fikk også vite hvilke muligheter jeg har her oppe, sier Rebekka Knutsen som går i 9. klasse i Alta.

Olje- og gassfelt som Goliat, Johan Castberg og Snøhvit har satt Finnmark i en særstilling. For mens ytterligere 2000 mennesker kan miste jobbene sin i Statoil, er ansettelsene akkurat begynt i nord.

– Vi er jo i en oppgangsperiode egentlig. Det som skjer nå er en kostandsreduksjonstiltak, det er noe som vi bare må gjøre. Vi kommer oss gjennom det i 2016 og 2017, så vil vi vokse igjen, forteller områdeutvikler i Statoil Vidar Haukebø.

Rekruttering av oljestudenter

Pedagogiske virkemidler tas i bruk av oljebransjen. Med en bløtkake og drill formidles norsk oljehistorie til niendeklassinger i Alta. Målet er å rekruttere flere i landsdelen.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Viktig å rekruttere akkurat nå

I tre år på rad har energibransjen gått sammen for å informere ungdommer. Det har de gjort gjennom kunnskaps-showet, «Energy on the loos». I år ble det gjennomført for aller

Vidar Haukebø i Statoil

Vidar Haukebø i Statoil forteller at de vil vokse igjen etter omstillingen i bedriften. 2000 ansatte kan miste jobbene i sør.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

første gang i Alta og for ungdommer i Finnmark. I salen satt det over 400 ungdommer. Fordi nedgangstider og kutt dominerer i bransjen har årets arrangement vært ennå mer viktig.

– Kompetanse og utdanning er like viktig, om ikke mer, i endringstider. Dette er jo ungdommene som skal være med å skape den nye framtiden, så for oss er det viktig å snakke med de nå, klargjør prosjektleder for «Energy on the loos», Heidi Tangstad.

Fortsatt kan det se ut som bransjen har en jobb å gjøre, for svært få av de NRK spurte kunne tenke seg en jobb innenfor olje- og gass. Blant annet Isak N. Sveen fra Hammerfest.

– Jeg skal jobbe med noe sportslige greier. Jeg synes ikke olje og gass er tiltrekkende, men det er artig å lære om, forteller unggutten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark