NRK Meny
Normal

Olaug (70) gjorde alt selv da kommunen somlet med veibygging – risikerer straff

​Med håndkraft bygde Olaug Marie Mikkelsen (70) og hennes to brødre selv en 400 meter lang vei fram til huset. Nå vil kommunen undersøke om byggingen er ulovlig.

Olaug

Olaug Marie Mikkelsen bygde vei fram til sitt veiløse hus uten å søke, og risikerer nå reaksjon fra kommunen.

Foto: Norge Rundt

For familien har nemlig ikke søkt om tillatelse til å lage vei, og rundt 30 meter av strekningen går over kommunal jord.

– Om kommunen velger å gå til sak, er dem smålig. Mesteparten av veien går på privat grunn og grunneieren sa det var i orden. Kanskje 30 meter av veien går over kommunal grunn, sier Mikkelsen til NRK.

Veiløs eiendom på øy i havet

Eiendommen til 70 år gamle Olaug Marie Mikkelsen ligger i Løvlia, rundt 400 meter fra fergekaia i Kvalfjord på Stjernøya i Vest-Finnmark.

For å komme seg til kaia og butikkene måtte de enten ta båt eller gå langs den smale sauestien.

Den var dekket av store steiner etter at kommunen hadde sprengt berget – nettopp for å få laget vei.

Etter sprengningen ble det imidlertid stille. Pengene tok slutt, og siden har prosjektet blir lagt på is av kommunen.

Grusvei i Kvalfjord

Startet for flere år siden

Olaug og to brødre – alle pensjonister – begynte arbeidet for tre år siden, men kom ikke skikkelig i gang før i fjor.

Med spade, spett, kjettingtaljer og boremaskin har de jobbet for å få orden på veien. De har ikke hatt noen veiledning, alt er gjort selv.

Kommunalleder for drift og utbygging i Alta kommune, Bengt Fjellheim sier at uansett om veien er bygd over privat grunn eller kommunal grunn så skal det søkes aller først.

– Det har vært en del påtrykk med tanke på om denne veien er lovlig eller ikke. Slik vi ser det, har det gått en sti i dette området. Det som er klart at dersom det er gjort arbeider der, uansett art, er dette søknadspliktig i henhold til plan- og bygningsloven, sier Fjellheim.

– Reglene er like for alle

I tillegg sier Fjellheim, er området regulert til helt spesielle formål.

– Området i seg selv ligger inne i et LNFR-område (landbruks-, natur, frilufts- og reinbeiteområde), Dette er et avsatt område, og dersom man skal gjøre tiltak der, så skal det søkes. Og det er uansett om det er hytte eller vei. Skal man gjøre inngrep i naturen så skal det søkes. Og reglene er like for alle, sier Fjellheim.

Bot for inngrep i Porsanger

Ordfører Knut Roger Hanssen (H) i Porsanger fikk 100.000 kroner i bot for å ha bygd vei uten å søke om tillatelse. Bengt Fjellheim sier det er for tidlig å avgjøre om kommunen vil gå videre med saken fra Kvalfjord.

– Vi skal gjøre en befaring først. Det vil være urimelig å dømme noen ut i fra bilder på sosiale medier. Det andre som taler for dem som har bygd veien her er at det har vært en sti her. Og vi har brukt digitale oversiktsbilder, og der ser vi at det går gått en sti eller vei der tidligere, sier Fjellheim.

Men Olaug Marie Mikkelsen er skeptisk til å vente til kommunen har sagt sitt.

– Om vi skal vente på kommunen, blir ingenting gjort. Vi måtte jo selv lage veien utover. Vi søkte ikke, for vi ville vel fått nei, og da kunne vi ikke gjort noe, sier Mikkelsen.

Brukte barnevogn til veiarbeid

Og veien, ja den blei bokstavelig til mens de gikk.

Olaug Marie Mikkelsen

Olaug Marie Mikkelsen i arbeid på veien.

Foto: Ann Kristin Mikkelsen

– Vi har brukt spett, hakke, spade, ei lita barnevogn til å trille stein i. Det er mye man kan bruke en barnevogn til.

– Så her er det snakk om rein handkraft?

– Ingen maskiner, nei. Vi var tre stykker, jeg og mine to brødre Jan og Lars.

– Hvorfor er det så viktig for deg å få bygget denne veien?

– Jeg skal ha det lettvint og gå etter. Og frakte ting og saker utover. Det er bratt opp fra fjæra og tungt å dra ting oppover, sier Mikkelsen.