OL-vinner om Offroad Finnmark-debuten: – Et eventyr

Gunn-Rita Dahle Flesjå la opp som profesjonell terrengsyklist i 2018, men setter fortsatt pris på å vinne et terrengsykkelritt.

Team Merida Mix med sykkelprofilen Gunn-Rita Dahle Flesjå på laget vant mix-klassen i Offroad Finnma

Team Merida Mix med sykkelprofilen Gunn-Rita Dahle Flesjå vant mix-klassen i Offroad Finnmark. På laget var også hennes ektemann Kenneth Flesjå og Offroad Finnmark-veteran Geir Lien.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

– Vi kom hit for å få et eventyr, og det fikk vi, sier Gunn-Rita Dahle Flesjå om sykkelrittet som blir arrangert på Finnmarksvidda.

Terrengsykkeldronningen syklet sammen med ektemannen Kenneth Flesjå og Geir Lien. Sammen vant de mix-klassen på den 300 kilometer lange distansen i terrengsykkelrittet.

Dahle Flesjå la opp sin aktive idrettskarriere høsten 2018, men gjorde nå et lite comeback som konkurransesyklist under årets utgave av Offroad Finnmark.

– Det her var noe helt annet enn det vi har gjort før, sier den meritterte terrengsyklisten.

Selv om rittet på Finnmarksvidda er lengre enn terrengsykkelrittene som hun har OL- og VM-gull i, så ga turen og seieren mersmak.

Hun og ektemannen var åpne for flere deltakelser i kraftprøven som blir betegnet som verden tøffeste terrengsykkelritt.

– Det er kult å bevise at selv om man har vært rundbanesyklist i 20 år, så kan man komme hit å prestere. Det viser at man har en vinnerskalle, selv om man ikke er helt forberedt, sier den tidligere OL-vinneren i terrengsykling.

Team Merida Mix med sykkelprofilen Gunn-Rita Dahle Flesjå på laget vant mix-klassen i Offroad Finnma

Den meritterte terrengsyklisten Geir Lien (t.h.) bidro med sin erfaring, da han ble en del av familielaget til Gunn-Rita Dahle Flesjå og Kenneth Flesjå.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

– Vi visste ikke hva vi gikk til

Både Gunn-Rita Dahle Flesjå og hennes ektemann Kenneth Flesjå var glade for at de fikk med seg Geir Lien på laget. Han er tidligere vinner av Offroad Finnmark 700.

De satte veldig pris på hans erfaring, for det er ikke sikkert de hadde kommet i mål på 17 timer og 23 minutter uten hans ekspertise på terrenget i Finnmark.

– Vi visste ikke hva vi gikk til, sier Dahle Flesjå.

De hadde før rittstart fryktet de lave temperaturene og den kalde vinden som var meldt i Finnmark. I tillegg til at maratondistansen også går i et svært krevende terreng.

– Vi lo litt mer i første halvdel av løpet enn den andre delen, legger hun til.

Team Merida Mix med sykkelprofilen Gunn-Rita Dahle Flesjå på laget vant mix-klassen i Offroad Finnma

Gunn-Rita Dahle Flesjå og mannen Kenneth Flesjå er ferdig med idrettsbobla som de har levd inne i de siste 20 årene, men de satte pris på å konkurrere igjen under Offroad Finnmark.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Satte ny rekord

Nesten to timer før Gunn-Rita Dahle Flesjå krysset mållinjen, hadde finnmarkingene Tor-Espen Jolma og Bjørnar Aronsen gjort det samme.

Duoen vant herreklassen og var det første laget i Offroad Finnmark 300-kilometersklassen som kom i mål i Alta sentrum.

Bjørnar Aronsen og Tor-Espen Jolma

Bjørnar Aronsen fra Hammerfest og Tor-Espen Jolma fra Porsanger vant herreklassen i Offroad Finnmark 300. De satte også ny løyperekord på distansen.

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

De satte ny rekord på distansen. Jolma og Aronsen brukte 15 timer og 42 minutter, og med den tiden slo de den gamle rekorden med 15 sekunder.

I tillegg slo de Daniel Boberg Leirbakken som har vært på et vinnerlag de siste årene siden 2015.

– Vi meldte oss på tidlig, og bestemte oss for å prøve å gå for seieren. Det var sinnssykt deilig å se at det gikk, for jeg vet hvor sterk han er, sier Bjørnar Aronsen om sin tidligere lagkompis.

I kvinneklassen var det Karoline Seppola Brøndbo og Stine Pedersen på Team 71 grader nord som vant.

De brukte 19 timer og 40 minutter på de 300 kilometerne. Totalt var de det 18. laget som krysset mållinja i Alta på distansen.

Karoline Seppola Brøndbo og Stine Pedersen

Karoline Seppola Brøndbo og Stine Pedersen vant kvinneklassen i Offroad Finnmark 300.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK