Han er en av få som har valgt å drive med korn så langt nord og angrer ikke på valget.
– Det er meget høy kvalitet på det kornet her, mye god næring for dyrene. Skal man øke produksjonen her i nord må man ha pådrivere som kan skaffe interesse, sier Hykkelrud.
Store forhåpninger
Et internasjonalt samarbeid mellom forskningsmiljøer har testet nye korntyper som har gitt gode forutsetninger for å takle klimaet i nord. NIBIO i Tromsø er et av disse forskningsmiljøene, og Sigridur Dalmannsdottir er med i forskningsprosjektet. Hun har store forhåpninger til hvordan den nye kunnskapen kan utnyttes i nord.
– Flere av korntypene som ble testet ut på Island fungerte veldig bra, så alt ligger til rette for at det skal vokse bra også i Finnmark. Det er innlandsklima i noen områder, noe som egner seg godt for korndyrking, sier Dalmannsdottir.
- Les også: Kornkrossing kan redde umodent korn
Inngår flere land
Forskningsprosjektet er et samarbeidsprosjekt i de vestnordiske landene som inkluderer Nord-Norge, Island, Færøyene, Newfonland og Orknøyene.
– Dette er land som har veldig like klima som vi har i Nord-Norge. De siste fem årene har det for eksempel vært foredla nye sorter som er spesielt egnet for ekstrem tidlighet i marginale områder, sier Dalmannsdottir.
– Det må bli mer kunnskap og mer genuin interesse for feltet. Se for eksempel på Island for noen år tilbake. Da fantes det ikke korndyrking, men det har kommet opp en glødende interesse de siste årene. Det dreier som om økonomi. Er det billigere å produsere enn å kjøpe, er det flere som vil begynn med det, sier Vegard Hykkerud.
Flere muligheter en mat for dyrene
Hykkerud som er bonde i Alta ser muligheter for både ølbrygging og bakerivarer i fremtiden, men da må forholdene legges til rette for det.
– Den nordligste møllen for brød er per dags dato i Nord-Trøndelag, får vi det opp samt mer kunnskap og interesse kan det være mulig, sier han.