NRK Meny
Normal

Økt brannfare med sprengkulda

Kulda har bitt seg fast i store deler av landet. Norsk brannvernforening frykter en økning i antall boligbranner dersom det kalde vinterværet vedvarer.

Kaldt i Karasjok

Røyken går nesten rett opp av pipa når det er sprengkulde ute, som her i Karasjok. Mange fyrer også ekstra når det er kaldt ute.

Foto: Juliane Kravik / NRK

I dag har sprengkulda satt inn mange steder i landet og i Finnmark har det allerede gått ut over søppeltømminga i Kautokeino.

Med kuldegrader som kryper nedover mot - 40 grader de nærmeste dagene, kan det bli høy belastning på elektriske anlegg. Sammen med utstrakt vedfyring bidrar dette til økt risiko for boligbrann, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Laster Twitter-innhold

Advarer mot å fyre for hardt

Mari Laila Rasmus henter ved i kulda.

Veden må hentes inn, selv når temperaturen er nede i 40 kuldegrader. Mari Laila Rasmus henter ved i kulda i 2013.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Kalheim vil ikke at folk skal fryse i boligene sine, men advarer likevel mot å fyre for hardt. Spesielt peker han på brannfaren ved overbelastning av elektriske anlegg. Eldre el-anlegg bør kontrolleres og eventuelt oppgraderes av en autorisert installatør.

– Det gjelder ikke minst anlegg med porselenssikringer som kanskje er dårlig vedlikeholdt og underdimensjonert i forhold til hva husholdningen benytter av elektrisk utstyr, påpeker Kalheim i en pressemelding.

Jevnlig sjekk av sikringsskapet

Røykutvikling i sikringsskap på Nøtterøy

Sjekk sikringsskapet jevnlig, spesielt i kuldeperioder, er rådet fra Norsk brannvernforening.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

For å forebygge brann i kuldeperioder med stor belastning på det elektriske anlegget anbefaler Brannvernforeningen en jevnlig sjekk i sikringsskapet. Om det lukter svidd eller sikringer er så varme at de er ubehagelig å berøre, bør man umiddelbart redusere strømforbruket og kontakte en autorisert installatør.

– Unngå dessuten bruk av skjøteledninger til elektriske varmekilder som panelovner og vifteovner med høy wattstyrke, poengterer Kalheim videre.

kulde i Karasjok

Sprengkulda er her, og det ventes ned mot -40 grader på Finnmarksvidda som her i Karasjok, de nærmeste dagene. Bildet er tatt 12. januar 2015.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Ikke fyll opp ovnen med ved

For alle som benytter vedfyring til oppvarming av boligen er det viktig å forvisse seg om at skorsteiner og ildsteder er i orden i forkant av fyringssesongen. I tvilstilfeller bør man få skorstein og ildsteder sjekket av fagfolk på området.

En vanlig feil i forbindelse med vedfyring er å fylle opp ovn eller ildsted med store mengder ved. Under fyringen holdes trekkventilene mest mulig gjenskrudd. Dette kalles rundfyring og medfører dannelse av beksot i skorsteinen. Mye beksot kan føre til brann i skorsteinen.

– Rådet vårt er å benytte mindre og hyppigere ilegg av ved kombinert med god trekk. Det gir både en renere og mer økonomisk forbrenning, forklarer Kalheim.