Økonomisk optimisme på Sørøya

Hasvik kommune har nesten halve kommunebudsjettet på bok. Mens de aller fleste kommunene i Troms og Finnmark sliter for å få endene til å møtes er stemningen en helt annen på Sørøya.

Eva Husby med kaffekopp

– Den er eventyrlig god, sier ordfører Eva Husby om økonomien til Hasvik kommune.

Foto: Knut-Sverre Horn

Onsdagens kommunestyremøte i Hasvik gikk unna i en fei. Det til tross for at driftsbudsjettet, investeringsbudsjettet og økonomiplanen for 2017 skulle vedtas. Alt ble gjennomført på to timer. Ordfører Eva Husby er strålende fornøyd.

– Vi føler at det er veldig stor enighet i kommunestyret om de tiltakene som ligger her, sier hun etter møtet.

Budsjettet til kommunen beskriver hun som eventyrlig.

– Vi har et budsjett på vel 130 millioner og fondsmidler på 40 millioner, sier hun.

– Jeg har vært med i kommunestyret i 21 år sammenhengende, og har aldri opplevd det vi har opplevd de siste årene, sier hun.

Kommunestyret i Hasvik spiser lunsj

Kommunestyret i Hasvik feirer et vellykket kommunestyremøte med julelunsj.

Foto: Rune Berg/NRK

Bygger boliger

Kommunen skal nå inn å bygge boliger i kommunen. Allerede har kommunen bygd to utleieboliger på Hasvik med 7 leiligheter. Fremover skal de bygge en firemannsbolig og fire småhus til såkalte tunge brukere.

– Vi ønsker å ha hus til å ta imot tilflyttere til kommunen. Det er veldig positivt at vi har penger til å gjøre det, sier hun.

– Det er gøy å ha penger. Men samtidig stilles det krav til oss at vi må være edruelig og ikke gå berserk, sier hun.

Suksess med fiskekaker

Kranes Kjøkken startet opp i 2009 med en plan om å steke fiskekaker og karbonader. Etter hvert har det utviklet seg til et større sortiment. De er en av bedriftene som opplever suksess på Sørøya.

Bortsett fra problemer med logistikken som følge av fergeproblematikken som har vært i den siste tiden, er medeier Morten Strifeldt fornøyd.

– Det er gode tider når du selger alt du produserer, og i tillegg har litt problemer med å levere alt vi får bestillinger på, sier han.

Morten Strifeldt

Morten Strifeldt, medeier Kranes kjøkken AS

Foto: Rune Berg/NRK