Økende interesse for å bli trener – Ole Marcus (20) tar over 4. divisjonslag

Trenerutvikler og tidligere landslagsstopper Dan Eggen forteller at det er uvanlig at 20-åringer blir hovedtrenere på et A-lag.

Ole Marcus Balto og John Einar Eira jr.

Ole Marcus Balto (t.v.) tar over treneransvaret i IL Nordlys som 20-åring. Sammen med seg får han litt mer erfarne John Einar Eira jr. som assistenttrener.

Foto: IL Nordlys

20-åringen Ole Marcus Balto sikter seg inn på en yrkeskarriere som fotballtrener. Han utdanner seg til å bli fotballtrener i Cardiff i Wales, og ble på nyåret klar som ny hovedtrener på 4. divisjonslaget IL Nordlys fra Karasjok.

Det er i følge Dan Eggen som er seksjonsleder for trenerutdanning i Norges Fotballforbund (NFF) uvanlig at en 20-åring tar over et lag på seniornivå, men at man i dag ser at flere og flere vil utdanne seg til å bli trenere.

– Det er et økt trykk på å ta trenerutdanning, for muligheten er mer til stede i dag en for 10–12 år siden. Det er også flere generelle tilbud til å bli trener i dag. I tillegg er det flere eksempler på flere flinke unge trenere i dag, forteller den tidligere landslagsstopperen.

Dan Eggen

Leder for seksjon for trenerutdanning i Norges fotballforbund, Dan Eggen, anbefaler på generelt grunnlag ikke unge personer om å bli hovedtrener for et A-lag. Det kan være bra med en ballast fra fotballen før man påtar deg treneransvaret.

Foto: NFF

– Alder er en utdatert tanke

Balto tar over hovedtreneransvaret i Nordlys etter Rasmus Somby, som har ledet laget i en årrekke, og som ledet karasjokingene til en 3. plass forrige sesong. Selv om han tar over for en mer erfaren trener, så tror ikke Balto at hans unge alder skal bli en utfordring.

 Bobby Black og Ole Marcus Balto

Ole Marcus Balto håper at man i framtiden kan spille treningskamp mellom Grangetown Catholic Old Boys A. F. C fra Cardiff mot IL Nordlys. Balto og hans kamerat i Wales Bobby Black jobber med å få det til.

Foto: Privat

– Jeg tror fokus på alderen er en utdatert tankegang i fotballen. Forhåpentiligvis kan jeg komme inn med ny kunnskap og nye tanker, sier trenerspiren, som i dag går 2. året på Universitetet i Cardiff, hvor han tar trenerutdanning.

Erfaring er viktig

Eggen er klar på at det er krevende å lede et lag, selv på 4. divisjonsnivå. Det kan være en fordel å ha en ballast i form av både spiller- og trenererfaring. Da har man dannet seg et bilde av hva det innebærer å være trener.

– Det er en risiko på generelt nivå å være en ung trener. Spesielt om man ikke får det til. En mer erfaren person er mer kjølig og tar det mer med ro om noe oppstår, sier seksjonslederen for trenerutdanning i NFF, som ikke anbefaler spillere å gå rett fra spillerrollen til trenerrollen.

– Man bør ha is i magen i forhold til å ta utsatte roller. Det samme gjelder unge som vil ta store roller raskt.

– Men det er flott å se at interessen til å ta trenerutdanning er stor fra grasrot- til pro-lisens-nivå, legger han til.

Ole Marcus Balto

Karasjokingen Ole Marcus Balto tar en trenerutdanning i fotballens hjemland, men han har også spilt kamper på britisk grunn. Han har scoret mål for Grangetown Catholic Old Boys, men det ble med den ene kampen og målet.

Foto: Privat

Praksis i 4. divisjon

20-åringen skal lede laget fra mars, og hovedtrenerrollen i Nordlys blir en del av hans bachelorutdanning

– Dette var en mulighet man ikke kunne la gå fra seg, sier Balto om muligheten han nå har fått i veien mot et liv som fotballtrener.