NRK Meny
Normal

Økende arbeidsledighet i Finnmark – men Goliat kan snu trenden

Arbeidsledigheten i Finnmark har økt med fem prosent siden februar i fjor og er nå på 3,7 prosent. Det viser nye tall fra NAV. Og ledigheten størst blant unge menn.

Goliat-flyteren i sjøen utenfor verftet i Sør-Korea

Ankomsten av Goliat-plattformen i april og starten på produksjon av Barentshavets første oljefelt vil sammen med økt byggeaktvitet dempe trenden med økende arbeidsledighet i Finnmark, tror NAV.

Foto: Eni Norge

Avdelingsdirektør Eva-Lill Margit i NAV Finnmark er likevel optimistisk og tror ikke ledigheten vil øke særlig fremover.

– Kanskje får vi se at det blir en liten økning utover året og neste år, men deretter ser det optimistisk ut, sier Margit.

Store prosjekter på gang

Det forklarer avdelingsdirektøren med at det er mye spennende på gang i fylket.

– Vi har mange byggeprosjekter som kommer, og når Goliat-plattformen kommer vil også det medføre mye arbeid, forklarer hun.

Noen vil slite

Men bygg- og anleggsbransjens og oljeindustriens vekst er ikke alt.

– Vi tror at varehandelen vil slite mer og mer, blant annet på grunn av fortsatt økende netthandel. Dessuten kan endringer i skolestrukturer medføre utfordringer for dem som jobber i skoleverket, mener Margit. Hun tror også bank og forsikring vil kunne merke tøffere tider.

Børselv skole

NAV tror arbeidsledigheten i skoleverket i Finnmark vil øke på grunn av skolenedleggelser. Her Børselv skole i Porsanger som er vedtatt nedlagt.

Foto: Jan Harald Tomassen

– Men vi ser at ledigheten varierer stort innad i fylet. Nesseby har for eksempel en ledighet på 1,9 prosent, mens Gamvik har 10,9. Dette har jo naturligvis sammenheng med de tradisjonelle svingningene i fiskeindustrien, mener Eva-Lill Margit.

Troms er fortsatt blant fylkene med lavest ledighet i landet.

Ledigheten ligger nå på 2,3 prosent, en liten nedgang sammenlignet med februar i fjor.