NRK Meny
Normal

Nytt storfylke kan bli større enn 39 land

Dersom Nordland, Troms og Finnmark slår seg sammen til én region, blir den stor nok til å romme FNs 39 minste medlemsland inkludert 13.775 vatikanstater.

Storfylke i Nord

PLASS TIL 39 FN-MEDLEMMER: Dersom Norges tre nordligste fylker slår seg sammen.

NRK har slått sammen arealene til de 39 minste landene i verden. Disse landene har det samme arealet som fylkene Nordland, Troms og Finnmark. Men kun hvis det aller minste av dem, Vatikanstaten, ganges 13.775 ganger.

Onsdag ble fylkestinget i Finnmark enige om at dialogen om et fremtidig nordnorsk storfylke kan starte igjen.

En slik region vil bestå av de tre fylkene som i dag utgjør Nord-Norge. Finnmark, Nordland og Troms.

32 millioner mennesker

Jo Inge Hesjevik

LIKER PLASS: Jo Inge Hesjevik (H) synes det er tøft at det er så mye plass i Nord-Norge.

Foto: Stian Strøm / NRK

Arealene i Nord-Norge er enorme. Finnmark, det største fylket i Norge, er større enn Danmark. Nordland er nesten like stort som Sveits.

Med jetfly som Boeing og Airbus går det en halv time med fly fra Alta til Tromsø, og over seks timer i bil. Fra Tromsø til Bodø går det også en halv time å fly – og åtte og en halv time å kjøre.

Dersom de tre nordnorske fylkene slår seg sammen, vil det nye fylket være 112.975 kvadratkilometer stort. Det er altså plass nok til å romme mer enn de 39 minste medlemsstatene i FN, inkludert Palestina og Vatikanstaten som har observatørstatus.

Men mens verdens 39 minste land huser omtrent 32 millioner mennesker til sammen, bor det kun rundt 480.000 i Nord-Norge.

Liker areal

Det var Finnmark Høyre som denne uken fikk fylkestinget med seg på å åpne for dialog om et storfylke. Gruppeleder Jo Inge Hesjevik sier han synes det er stas at det er så god plass i Nord-Norge:

– Jeg synes i utgangspunktet det er litt tøft at vi har så mye areal. Som finnmarking liker jeg å ha litt armslag rundt meg. Både fordi jeg trives med det, og fordi de aktivitetene jeg gjør ofte krever at det ikke bor for tett med folk, sier han.

Større en Cuba

Strand i Santa Maria utenfor Havana på Cuba

STØRRE ENN CUBA: Norges nordligste fylke kan bli større enn Cuba. Her fra utenfor hovedstaden Havanna i mars i år.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

En ny nordnorsk region vil bli litt større enn det mellomamerikanske landet Honduras, som er 112.492 kvadratkilometer stort og huser mer enn åtte millioner innbyggere.

De tre nordligste fylkene er også større enn Bulgaria (110.879), Cuba (109.884), Island (103.000), Sør-Korea (100.210), Portugal (92.090) og Østerrike (83.871).

Tar man dem bort de to landene som har observatørstatus, Palestina og Vatikanstaten 13.775 ganger, og erstatter med neste land på lista, verdens 40. minste land, Montenegro (13.812 km²), ender vi på 114.509 km², som er litt større enn de tre nordnorske fylkene.

Hesjevik mener en fylkessammenslåing er nødvendig:

– Det er ikke primært landarealene vi må slå sammen, men oppgavene som fylkeskommunen gjør i dag. På disse oppgavene tror vi en større region ville vært bedre, sier han.