Hopp til innhold

Nytt Statoil-samarbeid for leting i Barentshavet

Statoil slo av en telefon et knippe aktører, og vips, så ble det til et samarbeid i nord.

Melkøya er evakuert

Snøhvit ble den første utbyggingen i Barentshavet. Oljegiganten fortsetter å satse i nord.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Statoil og Eni Norge er blant aktørene som vil samarbeide om å løse operasjonelle oppgaver knyttet til letevirksomhet i Barentshavet framover.

De andre er Lundin Norway, OMV og GDF SUEZ, skriver Statoil på sine hjemmesider.

– Vi tror det er veldig viktig å samarbeide i nordområdene, sier Irene Rummelhoff, direktør for Statoils letevirksomhet på norsk sokkel, til NRK.

Prosjektet vil se på Barentshavet, men også ha et spesielt fokus på områdene som dekkes av 23. konsesjonsrunde.

Får slippe ut tonnevis med klorin fra Melkøya

Tre år

– Det er relativt liten erfaring for nordområdene. Vi har kun boret 122 brønner, mens på resten av norsk sokkel har vi boret nærmere 1000. Å dele den erfaringen vi sitter med de ulike selskapene, tror vi er helt vesentlig for å heve sikkerhetsstandarden og for å få til kostnadseffektive løsninger fremover, Rummelhof, og påpeker at det er et mål å få letekostnadene ned på sikt.

Samarbeidet vil i først omgang vare i tre år, og er spunnet ut av tidligere samarbeid mellom Statoil og ENI. De andre aktørene har blitt oppringt og invitert med, opplyser Statoil. Prosjektet har nå fått navnet Barents Sea Exploration Collaboration (BaSEC).

– Mange er opptatt av hva som skjer i Barentshavet, spesielt når man går nordover. Det er veldig viktig for oss som industri at vi håndterer denne gradvise utvidelsen mot nord på en skikkelig måte. For skulle én av aktørene i bransjen feile, drar det resten av oss ned, sier Rummelhof.

– Robuste leteoperasjoner

BaSEC skal ledes av Statoil i prosjektets første fase, men alle selskapene deltar i styringsgruppen og bidrar inn i arbeidsgruppene, og arbeidet settes i gang umiddelbart, opplyser Statoil.

– Vi vil jobbe sammen med myndigheter, bransjeorganisasjoner og andre relevante institusjoner for å nå målene våre, sier Irene Rummelhoff.

Kriteriene for deltakelse er enten å ha gjort funn i Barentshavet og/eller å ha to eller flere opererte lisenser nord for 73° N. Prosjektet vil evaluere å ta inn nye deltakere etter tildeling i 23. konsesjonsrunde, opplyser Statoil.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark