NRK Meny
Normal

Nytt sjekkpunkt og lengre distanse på 500-kilometeren

Finnmarksløpet øker lengden på klassen for 500-kilometeren, og etablerer et helt nytt sjekkpunkt.

Elisabeth Edland verdensmester

Elisabeth Edland vant 500-kilometeren i 2015, da løpet hadde status som verdensmesterskap.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

FL-500 blir både lengre og med et nytt sjekkpunkt i år. Totalt vil det nye løpet, hvor det tillates åtte hunder, bli på 540 kilometer.

– Man har lyst til å prøve å fornye løpet litt. Gjøre det litt lengre og ikke for statisk, sier presseansvarlig Trond Anton Andersen i Finnmarksløpet.

– Det er allerede en flott konkurranse, så det er ikke slik at vi håper på en forbedring på den måten. Men vi ønsker å se hvordan det slår ut med et litt lengre løp og en litt større kraftanstrengelse, fortsetter han.

Årets utgave av Finnmarksløpet starter i gågata i Alta lørdag 5. mars.

I tillegg til FL-500 konkurreres det i en klasse med 14 hunder på 1.000 kilometer, samt en egen juniorklasse.

I fjor var det Elisabeth Edland som vant FL-500.

Tøff start

Trond anton andersen

Trond Anton Andersen.

Endringene i årets FL-500 vil inntreffe allerede etter cirka 30 kilometer. Da må deltakerne ta nordover fra løypa som går mot Jotkavann, krysse veien i Stilla og følge skuterløypa rundt Suopas.

Deltakerne kommer inn på traseen til FL-1000 ti kilometer øst for Jotka, og når de kommer inn på sjekkpunktet, har distansen økt fra 50 til 77 kilometer.

Den nye traseen vil være mer kupert, noe Finnmarksløpet tror vil føre til at flere enn før velger å hvile på sjekkpunkt Jotka.

– Det er en mye tøffere runde til Jotka, slik at de vil nok roe seg ned der, sier Andersen.

Hviletidspotten for klassen utvides fra 20 til 22 timer. Det er minstetiden for hvile, som deltakerne må fordele utover de forskjellige sjekkpunktene.

Nytt sjekkpunkt

Neste sjekkpunkt er Jergul, og etter Jergul kommer endring nummer to. Da skal deltakerne tilbake samme vei, til de har krysset veien under brua ved Suossjavri. Deretter følges skuterløypa rundt Rággis, før deltakerne vender mot Mollisjok fjellstue – som i år er et nytt sjekkpunkt.

I likhet med Jotka blir Mollisjok et villmarkssjekkpunkt med kun vann og halm, og ingen hjelpere – såkalte handlere.

– Noen vil nok kjøre direkte videre til Karasjok, mens andre blir å hvile. Det blir koselig. Det er Statens fjellstue, midt i Finnmark, og det skal bli gøy å se hvordan det fungerer, sier Andersen.

Etter Mollisjok fortsetter løypa til Karasjok og videre som før.

Ny 500 trase

De grønne prikkene viser den gamle traseen.

Foto: Kart

Lengre løpstid

På grunn av årets endringer vil løpstiden for deltakerne gå opp.

– Vi har ikke finmålt, men tipper årets løp er cirka 50 kilometer lengre. Det betyr at kjøretiden økes med 3,5-4 timer. I tillegg er det 2 timer mer hvile, og klassen starter sist ut fra gågata i Alta i år. Det betyr at vi vil få en målgang 5-7 timer senere enn før, sier Andersen.