NRK Meny
Normal

Nytt returmøte mellom Russland og Norge

Russiske og norske myndigheter møtes i Moskva onsdag formiddag for å forsøke å komme videre i den fastlåste retursituasjonen.

Storskog grensekontrollsted

Russiske og norske myndigheter møtes i Moskva onsdag formiddag for å forsøke å komme videre i den fastlåste retursituasjonen. Russland nekter å ta tilbake asylsøkere som kom over grensen på Storskog til Norge med engangsvisum.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Den såkalte ekspertgruppen, som fra norsk side består av embetsmenn fra Justisdepartementet og Utenriksdepartementet, møttes sist 1. desember.

På møtet i dag vil gruppen forsøke å nøste videre i uenigheten mellom Norge og Russland om hvilke asylsøkere som kan bli returnert til Russland, etter at russiske myndigheter plutselig stanset alle returer fra Norge fredag 22. januar.

Klargjøre hvem Norge kan returnere

– Man må forsøke å klargjøre hvilke asylsøkere det er mulig for Norge å sende tilbake, og når Russland vil være villig til å gjenoppta mottaket av asylsøkere. De stengte grensen på Storskog forrige fredag etter det som ble sagt å være sikkerhetsmessige årsaker, sier korrespondent for NRK i Moskva, Morten Jentoft.

Russland nekter å ta tilbake asylsøkere som kom over grensen til Norge med engangsvisum, noe norske myndigheter mener avtalen forplikter dem til.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uttalte på en pressekonferanse tirsdag i forrige uke at Russland ikke ville ta tilbake asylsøkere som hadde søkt om visum til Russland på falskt grunnlag.

Flyktninger ankommer Norge

Asylsøkere i ankomstsenteret for flyktninger i Kirkenes. Hit sendte man tidligere flyktninger som passerte den norsk-russiske grensen på Storskog, før de ble sendt videre til mottak andre steder i landet. Nå benyttes ankomstsenteret som et stoppested i påvente av retur til Russland.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Tar kun imot 700

Slik UD nå tolker russiske myndigheter, vil de kun ta imot asylsøkere med russisk statsborgerskap, oppholdstillatelse eller såkalte flerinnreisevisum.

Det utgjør kun rundt 700 av de 5.500 asylsøkerne som kom over grensa fra Russland ved Storskog i Finnmark i fjor høst.

– I dag må de norske myndigheter først få avklart sine synspunkter, og så får vi se om russerne svarer med at de igjen vil åpne grensen for å ta tilbake noen av asylsøkerne, sier Morten Jentoft.

Saken hvor en tidligere diplomat i det russiske utenriksdepartementet er siktet for å ha gitt 1.000 syrere falske arbeidspapirer, blir trolig ett av temaene i samtaler mellom russiske og norske myndigheter onsdag.

Fem selskaper sørget i 2013 og 2014 for at 1.000 syrere fikk arbeidstillatelse i Russland. Selskapene var eid av en tidligere russisk diplomat og hans familie, skriver Aftenposten.

Morten Jentoft om samtaler i Moskva om retur av flyktninger fra Norge til Russland.

(NRK/NTB)