NRK Meny
Normal

Nye tall: – Sterk boligprisvekst i Finnmark

Prisstigningen i Finnmark er lavere enn landsgjennomsnittet, men Eiendom Norge karakteriserer utviklingen som sterk. Spesielt i Alta og Hammerfest.

Hammerfest

En bolig i Hammerfest koster i gjennomsnitt 2,6 millioner kroner. Det siste året har prisene i Finnmark steget med 4,5 prosent.

Foto: Allan Klo

Det har vært rundt 500 boligsalg i Finnmark så langt i år. I løpet av de siste tolv månedene har boligprisene steget med 4,5 prosent i fylket. Det er mer enn i Bergen og Kristiansand, hvor prisene har steget med henholdsvis 3,5 prosent og 3,6 prosent.

– 4,5 prosent er en ganske sterk utvikling, forteller kommunikasjonssjef i Eiendom Norge Erik Lundesgaard. Eiendom Norge utarbeider og publiserer hver måned prisstatistikk for boliger i samarbeid med Eiendomsverdi AS og Finn.no.

På landsbasis har boligprisene det siste året steget med 10 prosent. Utviklingen er primært drevet av en sterk prisoppgang i Oslo-regionen hvor prisene har steget med 18,5 prosent.

For få boliger

Boligmarkedet i Norge generelt har hatt en vanvittig utvikling de siste årene. Årsaken er at antallet boliger for salg er lavt og synkende i nesten hele landet, ifølge Eiendom Norge. Finnmark er intet unntak.

– Det er flere som ønsker å kjøpe enn selge. Vi har 300 kjøpere på i vårt boligkjøperregister. I teorien konkurrerer de om 20-25 slike boliger, opplyser daglig leder i DNB Eiendom i Alta, Vidar Myklevoll.

Spesielt bruktboliger er etterspurt. En leilighet i Aronnes hageby ble i sommer solgt for mer enn 300 tusen kroner over prisantydninger.

Vidar Myklevoll

Daglig leder i DNB Eiendom avdeling Alta, Vidar Myklevoll.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Ny kjøpergruppe

38 prosent av boligene i Alta selges for mer enn prisantydningen. I fjor gjaldt det 18 prosent av boligene, mens prisene i nordlysbyen har vokst med 10 prosent i denne tidsperioden. Det er et tøft marked og en ny kjøpergruppe har meldt seg på, nemlig dem som kjøper for å leie ut. Det er omtrentlig hver fjerde boligkjøper i Alta.

– Denne kjøpergruppen var ikke her for ti år siden. Folk ser det som en pengeplassering som gir langt mer fortjeneste enn banken, sier Myklevoll.

Gjennomsnittspris per bolig

Alta: 2,9 millioner

Hammerfest: 2,6 millioner

Vadsø: 1,4 millioner

Kvalsund: 1,7 millioner

Sør-Varanger: 2,2 millioner