Hopp til innhold

Frykter F-35 øker spenningen med Russland

F-35-flyene kan angripe interkontinentale atomraketter i bane, ifølge en amerikansk kongressmann. NUPI-forsker mener Russland kan oppfatte F-35 som en alvorlig trussel og etterlyser norsk diskusjon.

Norsk F-35

AVANSERT: Det er de siste årene gjennomførte omfattende undersøkelser om sensorer ombord i flyet kan brukes i nedskyting av atomraketter.

Foto: SSgt Kyle Van Der Wagen / USAF

Leder av forskningsgruppen for forsvar og sikkerhet ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt Karsten Friis frykter at nye norske F-35 kan føre til økt spenning med Russland.

– Trues deres evne til å kunne slå tilbake på et angrep, altså det vi kaller annenslagsevne, trues grunnmuren i russisk forsvar. Fra NATOs side er det neppe klokt å utfordre denne annenslagsevnen for mye, der det trolig vil eskalere spenningen betydelig og unødvendig, sier Karsten Friis.

Karsten Friis. Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

- Denne saken peker på en trend innen våpenteknologi som kan kreve at man også gjør sikkerhetspolitiske vurderinger, sier seniorrådgiver Karsten Friis ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Foto: Christopher Olssøn / NUPI

Ubåter ikke rammet av amerikansk atomangrep

De fleste av de russiske ubåtene med interkontinentale atomvåpen har base på Kola-halvøya. Ubåtene skal være skjult i Barentshavet og havområder rundt for å stå imot et amerikansk atomangrep og angripe USA i etterkant.

Yuri Dolgoruky

Russland har fått flere nye atomubåter stasjonert nært Norge som kan ramme amerikanske byer med atomvåpen.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Analyser fra Los Alamos National Laboratories og andre amerikanske forskningsinstitusjoner viser F-35 kan skyte ned en interkontinental atomrakett under oppstigning. Det sa den amerikanske kongressmannen Duncan Hunter på et møte i Washington nylig.

Frykt for opprustning

For seks år siden var Norge alene i NATO om å si nei til å samarbeide om det amerikanske rakettskjoldet. Begrunnelsen var frykt for økt opprustning. Tidligst neste høst skal Stortinget avgjøre om Norge skal bidra i NATOs rakettforsvar, ifølge Forsvarsdepartementet.

Gina Barstad

Forsvarspolitisk talsperson for SV, Gina Barstad.

Foto: Stig Marlon Weston/SV

SVs forsvars- og utenrikpolitiske talsperson Gina Barstad vil ta F-35s tilknytning til det amerikanske rakettforsvaret opp i Stortinget.

– Ved kjøpet av F35 har vi knytta oss for tett opp til amerikansk militærteknologi, og potensielt også til amerikansk militærstrategi, sier Barstad.

Flere tester om nytte for rakettskjold

Allerede for fem år siden ble det påvist at sensorsystemet DAS i F-35 kan brukes for å oppdage og følge interkontinentale raketter. Banedata fra sensorsystemet kunne bli sendt videre til egne raketter som kunne gå til motangrep.

I oktober 2014 samarbeidet produsenten Northrop Grumman med det amerikanske rakettforsvaret om nye tester. Konsernet la nylig fram de endelige resultatene. Konklusjonen var klar: Sensorsystemet har stor betydning for å kunne lykkes med å angripe fiendlige atomraketter i bane.

F-35

Sensorsystemet gjør at piloten kan få informasjon i alle retninger.

Foto: Lockheed Martin

– Vanskeligere klassifiseres kun til forsvar

Seniorforsker ved NUPI Karsten Friis vil at norske forsvarspolitikere skal ha mindre fokus på plassering av helikopter og antallet HV-soldater og mer fokus på strategiske spørsmål.

– Denne saken peker på en trend innen våpenteknologi som kan kreve at man også gjør sikkerhetspolitiske vurderinger. Utviklingen går mot stadig mer avanserte våpensystemer med lengre rekkevidde, presisjon og integrasjon. Det betyr at de vanskeligere kan klassifiseres kun til forsvar og kun til nasjonal bruk, sier Karsten Friis.

Karsten Friis understreker at han ikke har teknisk kunnskap om tilknytning mellom F-35 og det amerikanske rakettforsvaret. Forsvarsdepartementet har ikke imøtekommet forespørsel om intervju.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark