Hopp til innhold

Nye båtruter kan gi milliontap for fiskebruk

De nye hurtigbåtrutene fører til at fiskebruket i Akkarfjord kan tape millioner. Like før påske måtte eierne gå til banken og be om utsettelse på låneavdragene.

Akkarfjord

Akkarfjord ligger på Sørøya i Hammerfest kommune. For å komme til selve byen Hammerfest, må man ta båt.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Problemet ligger i de avgangene vi har mellom Hammerfest og Akkarfjord, sier daglig leder ved fiskebruket lengst nord på Sørøya, Ann Kristin Kvalsvik fra Akkarfjord.

Fra å ha en bedrift i vekst, har Kvalsvik nå store utfordringer med å få verdifullt råstoff fraktet til markedene.

Ruteforandringer

– I fjor hadde vi M/S Sørøy fast en gang i uka pluss at vi hadde muligheten til å leie den inn mandag og onsdag. I dag står vi igjen med M/S Melkøy som tar åtte tonn mot Sørøy sine 145 tonn, og overhodet ingen mulighet til å sende saltfisk utover det at man er nødt til å ta kontakt med de fartøyene som går forbi her. De er her to ganger i måneden, forteller Kvalsvik.

Runar Sjåstad

Runar Sjåstad sier at dialogen med kommunene har vært god, men erkjenner at det ikke har vært godt nok når en bedrift opplever det de gjør i Akkarfjord.

Foto: Stian Strøm

Dette svir i en sesong som har vært preget av rekordstore fangster av den ettertraktede torsken.

– I forrige uke hadde vi faktisk klar to biler med saltfisk som ble endelig bekreftet for salg, og da vi skulle bestille plass ombord i båten, så var den full. Det betyr at neste gang den er her oppe, er 20. april, forutsatt at det ikke blir forsinkelser, sier Kvalsvik.

– Fra fisken forlater Akkarfjord, går det én måned til vi har penger inn på konto. Med de fiskeprisene som er nå, og det varelageret vi har inne, så sliter vi med å få hjulene til å gå rundt og med å kunne kjøpe fisk etter påske.

Fylkesordføreren: – Ikke godt nok

Kvalsvik medgir at bortfallet av Sørøy representerer et stort tap på grunn av fartøyets store lastekapasitet. Fartøyet er nå solgt ut av fylket. Dette kommer på toppen av utfordringene for fastboende, som tidligere kunne ta dagsturer til kommunesenteret Hammerfest.

– Totalt sett har vi fått et betydelig dårligere tilbud, sier Kvalsvik.

Hun sier hun er i ferd med å miste troen på fylkespolitikerne, og hevder flere møter ikke har ført til endringer som monner. NRK forsøkte onsdag før påske å få tak i både fylkets samferdselsavdeling og hovedutvalgsleder for samferdsel Geir Ove Bakken, uten å lykkes.

En som var tilgjengelig, var fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap):

– Det er gjort tilpasninger. Alt har kanskje ikke blitt helt som man forutså, og i trå med alle mulige ønsker, erkjenner han.

–​ Selv om det har vært målet, og man har prøvd. Man har hatt en god dialog med kommunene, og det vet jeg at man fortsatt har, for å gjøre tilpasninger. Men det er klart at dette ikke har vært godt nok, når en bedrift opplever det som her blir beskrevet, sier Sjåstad.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark