Nye asylsøkere over Storskog

Seks personer fra Armenia har kommet over grensen ved Storskog og søkt asyl i Norge. Det er første gang på lenge at asylsøkere ankommer ved grensestasjonen.

Passkontroll Storskog

Grensestasjonen Storskog Boris-Gleb på grensen mellom Norge og Russland.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Ifølge politiet i Finnmark er det snakk om seks personer i alderen 4 til 58 år. De ankom landet klokka 13.35 tirsdag.

– Vi ble varslet av russiske myndigheter. De ble stoppet ved grensen og søkte om asyl. Nå er de innlosjert på Høybuktmoen, sier operasjonsleder Jan-Olav Schjølberg i Finnmark politidistrikt til NTB.

Politiet opplyser at asylsøkerne kom over grensen i bil.

Storskog

Politiet melder at de nyankomne er innlosjert på Høybuktmoen, asylsøknadene deres vil bli behandlet av UDI.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Første tilfelle i år

– Det er ingen indikasjoner på at flere asylsøkere skal være på vei, skriver politidistriktet på Twitter.

Høsten 2015 kom over 5.000 asylsøkere til Norge over Storskog, men i ettertid har det nesten ikke kommet noen. I september i fjor kom en russisk statsborger til Storskog og forsøkte å søke asyl, men ble sendt i retur etter kort tid. Dette var det første tilfellet siden 20. november året før.

Det kommer få asylsøkere fra Armenia til Norge, men i 2015 behandlet UDI 16 søknader. Alle fikk avslag.

Ankomstsenter Finnmark

UDIs mottakssenter for asylsøkere i Kirkenes, Ankomstsenter Finnmark, ble åpnet 11. november 2015 under flyktningkrisen som resulterte i en flom av grensepasseringer i nord.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Færre asylsøkere

På det meste kom det nær 200 asylsøkere hvert døgn over Storskog. Det var i 2015 da 5445 innvandrere kom over grensa fra Russland. «The Artic route», syklende asylsøkere og det voksende berget av sykler som ble satt igjen ved grensa, ble et internasjonalt symbol på flyktningkrisa slik den artet seg i nord.

Men mandag 30. november 2015 var det full stopp over natta, og asylstrømmen fra Russland stoppet opp. Justisminister Anders Anundsen (Frp) iverksatte flere tiltak for å gjøre Norges grenser vanskeligere å krysse for dem som vil søke asyl.

Antallet asylsøkere så langt i 2017 er de laveste siden 1997. Tall fra juni viser at bare 926 har søkt asyl på egen hånd i Norge i år.