Ny trend: Unge fiskere satser tungt

I Kjøllefjord har to 22-åringer nylig investert totalt 16 millioner i et nytt fartøy.

Unge fiskere

Dag Eivind Ingilæ (grønt) og William Sagen (blått) eier nå en av de største garnbåtene i det nordligste fylket. Eldstemann i mannskapet på fem er 26 år.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Det uforutsigbare havet kan by på så mangt, og kanskje virke mer skremmende enn innbydende på flere av oss. Men for to unggutter fra Kjøllefjord er sjøvann i fjeset og sterk vind i kastene en guttedrøm. Og drømmen har nå har blitt til virkelighet.

– Det kan bli litt knoting i starten, det er jo en helt ny båt, sier Dag Eivind Ingilæ.

Den nye båten heter Stormen Senior – en vestlending som nå skal få oppleve det urolige havet i nord.

Stormen Senior

Det er god stemning om bord i Stormen Senior.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Fartøyet er en av de største garnbåtene i Finnmark, og eies av 22-åringene Ingilæ og William Sagen. Totalt har de investert 16 millioner i båten.

Guttene fra Kjøllefjord er ikke alene. Innovasjon Norge ser en ny trend som brer seg langs kysten av Finnmark. Nemlig at unge fiskere tør å satse tungt i fiskerinæringa.

Ungt mannskap

De to unge rederne er allerede gode for flere millioner kroner – både på grunn av ståpåvilje og flere gode år i fiskeriene.

I Kjøllefjord har to 22-åringer nylig investert totalt 16 millioner i et nytt fartøy.

Den nye trenden viser at unge fiskere tør å satse på fiskerinæringa. Her står to stolte 22-åringer foran sin nye båt.

Foto: Bård Wormdal / NRK

10 av de 16 millionene guttene har investert i båten, er fiskekvoter. Og de er innstilt på å kjøpe flere. En eksplosjon i prisene for fiskekvoter etter frislippet over fylkesgrensene, skremmer ikke guttene.

– Vi har regnet på det, og vi føler oss trygge på investeringene våre, sier William Sagen

Sagen sier videre at guttene sover godt om natten.

– Vi har fått en veldig god finansiering og finansieringsplan av Innovasjon Norge og de øvrige samarbeidspartnerne våre.

På den største båten i Kjøllefjord er det fem mann, den eldste er 26 år. Båten er i hovedsak finansiert av Innovasjon Norge.

Flere velger å satse tungt

– Vi har bestandig hatt en fornying i flåten, og unge som er kommet til, sier Nils-Jonny Larsen seksjonsleder i Innovasjon Norge.

Larsen sier likevel at et tilbakeblikk på de siste to årene viser til at en ny trend nå sprer seg langs kysten.

– Vi har merket at det er flere som ønsker å satse.

Stormen Senior

Dette er båten Stormen Senior. Den skal sørge for gode år i næringen for de unge rederne. Kjøllefjord er et av stedene det satses mest på unge fiskere.

Denne uka legger Stormen Senior kursen ut til farvannene ved Bjørnøya. Fisken skal levers til Nergård som nylig har åpnet nytt foredlingsanlegg i Kjøllefjord.