«Fiskerihovedstaden» utvider med ny snøkrabbefabrikk

I dag fikk Båtsfjord kommune nok en grunn til å kalle seg «fiskerihovedstaden», da det ble åpnet en helt ny snøkrabbefabrikk i bygda.

Båtsfjord havn
Foto: Hilde Wøhni Joakimsen / NRK

I dag åpnet den nye snøkrabbefabrikken «Seagourmet Norway AS» i Båtsfjord.

Fabrikken er etablert mellom japanske, amerikanske og kypriotiske interesser, og holder til hos firmaet Nils H. Nilsen AS i bygda.

Snøkrabbefabrikk

det var flere oppmøtte under dagens åpning av den nye fabrikken i Båtsfjord.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Vi startet dette prosjektet i februar i fjor, sier prosjektkoordinator for Seagourmet Norway AS, Sergei Ankipov som i dag endelig kunne se prosjektet bli satt ut i live.

Har stor tro på snøkrabba

I Barentshavet vokser bestanden av snøkrabbe i eksplosjonsfart. Om få år kan krabben gi grunnlag for en milliardindustri.

Nye estimater av snøkrabba viser at førstehåndsverdien fra fisket kan nå opp til 2,5 milliarder kroner på sikt. Dermed kan dette bli et fiske som kun blir overgått av torskefisket.

– Dette produktet har utrolig gode egenskaper, så jeg håper at vi trinn for trinn får gode kunder på dette produktet fremover, sier Ankipov.

De siste 15-20 årene har kongekrabben blitt et veletablert og velkjent produkt i flere markeder, men prosjektkoordinatoren for den nye snøkrabbefabrikken tror snøkrabben har vel så mye potensial som sin forgjenger.

– Markedet vil ha dette produktet fordi det er billigere enn kongekrabben. Det er stor etterspørsel, særlig i Asia foreløpig, og nå har vi vært på en messe i Brussel og satser på å jobbe oss inn på det europeiske markedet.

Ny fabrikk gir flere innbyggere

Det er nå rundt 2 235 innbyggere i Båtsfjord kommune. Åpninga av den nye fabrikken har allerede ført til flere.

Geir Knutsen

Ordfører i Båtsfjord kommune, Geir Knutsen ønsker utvidelse av fiskeri-industrien velkommen.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

For i dag er det 28 ansatte ved anlegget, hvor en stor del av de ansatte er fra Båtsfjord, mens resten er arbeidskraft fra Latvia som har bosatt seg i bygda.

Så langt er det investert om lag 20-30 millioner kroner i anlegget.

– Det er nok en stor dag i fiskerisamfunnet Båtsfjord. Det å nå få være med på starten på et nytt eventyr i fiskeriene, nemlig snøkrabben. Vi er utrolig glad og ikke minst stolt for at de valgte nettopp Båtsfjord å etablere seg, så dette er et kjærkomment tilskudd til industrien i Båtsfjord, sier ordfører i Båtsfjord kommune, Geir Knutsen.

I dag går alt som produseres ved den nye fabrikken direkte til kunder i USA, men i løpet av sommeren håper fabrikken å få til ferskvareeksport til kontinentet.

– Vi er meget glade for at fiskerisamfunnet Båtsfjord også i dette fisket ønsker å være i førersetet, sier ordføreren.