Ny prislapp på Hammerfestsykehus: 2 milliarder

Det nye estimatet på hvor dyrt det nye sykehuset i Hammerfest skal bli er på 2 milliarder. Venstres andrekandidat ved høstens valg sier til Altaposten at det styrker argumentet om at sykehussentrumet i Vest-Finnmark bør være i Alta.

Hammerfest sykehus
Foto: NTB scanpix/Finnmark Dagblad

– Vi har hele tiden sagt at prisen som Helse Nord og Finnmarkssykehuset har operert med har vært satt altfor lavt, sier Raymond Londal til Altaposten.

Onsdag 8. juli informerte direktør Lars Vorland i Helse Nord at et nytt sykehus i Hammerfest blir mye dyrere enn tidligere antatt.

– Nå tror Helse Nord et nybygg kan komme på to milliarder. Det er i tråd med det jeg og andre har hevdet, sier han til avisen.

Londal var i 2013 førstekandidat for partiet Sykehus til Alta, og er i år Venstres andrekandidat ved høstens valg.

Økt med 0,5 milliarder
Raymond Londal

Raymond Londal mener Helse Nord burde ha vært tydeligere med kostnadene for nytt sykehus før «Utviklingsplanen mot 2030» ble vedtatt.

Foto: Erik Lieungh

Londal har tidligere argumentert for at den høye prisen bør være utslagsgivende for at Alta skal bli det nye sykehussentrumet i vestfylket. Sykehuset var tidligere estimert å koste 1,5 milliarder kroner, men har nå gått opp i pris.

Han reagerer på at Helse Nord først etter at «Utviklingsplanen mot 2030» er vedtatt, innrømmer at «Nye Hammerfest sykehus» blir langt dyrere enn foretaket tidligere har signalisert.

– Dette må de ha visst om lenge og burde lagt kortene på bordet slik at Utviklingsplanen ble vedtatt på rett grunnlag. Det er uansett hyggelig at Helse Nord bekrefter det jeg tidligere har sagt. Det viser at argumentene for at et sykehus i Alta fremdeles holder vann, sier Londal til Altaposten.

– Skuffende av Alta Arbeiderparti

Basert på programmet til Arbeiderpartiet, mener han at lite tyder på at partiet vil være en forkjemper for helsetjenester på sykehusnivå i Alta.

– Det er skuffende at Alta Ap ikke vil gå i kampen for et fullverdig sykehus i Alta. Det er betegnende at selv ledelsen i Helse Nord sier at et er småpenger de skal bruke i Alta i forhold til utbyggingen som er planlagt i Hammerfest, sier Londal.