NRK Meny
Normal

NRK Finnmark skal lose deg gjennom valgkvelden

Hvem kommer inn på Stortinget og hvem går ut? NRK Finnmark gir deg oppdaterte resultater på valgkvelden.

Valgdebatt NRKfinnmark

Kenneth Strømsvåg (bildet) og Robin Mortensen skal lede NRK Finnmarks valgsending mandag.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Etter uker med valgkamp er det på mandag det avgjøres. Hvem får flest stemmer og danner regjering de neste fire årene? NRK Finnmark skal ta deg gjennom kvelden fram til det endelige resultatet ligger på bordet.

– Det som blir spennende, og som vi skal følge nøye, er hvem som kommer inn på Stortinget. Får Høyres Frank Bakke-Jensen en ny periode og kommer Senterpartiets Geir Iversen inn. Senterpartiet har vist seg å ha stor oppslutning i fylket, sier programleder Robin Mortensen.

Frank Bakke-Jensen

Høyres kandidat Frank Bakke-Jensen står framfor en spennende kveld. Den siste målingen viser at han er ute, men det er i kveld det virkelig gjelder.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

En måling gjort av InFact for NRK i begynnelsen av september viste at europaminister Frank Bakke-Jensen (H) er ute av Stortinget. Bakke-Jensen sa da at det koster å gjennomføre reformer, og henviser til regionreformen.

To store saker kan få betydning

Regionreformen og debatten om et tredje sykehus i Vest-Finnmark kan få konsekvenser for resultatet i Finnmark. Ifølge programlederne vil også dette være tema.

– Disse to sakene har berørt mange mennesker i fylket. Det blir spennende å se om det får noen betydning, sier Kenneth Strømsvåg, som lover at det blir reaksjoner og kommentarer fra både studio og valgvaker i Alta og Vadsø.

Folketog i Alta

Mellom 5000 og 7000 mennesker gikk i tog for nytt sykehus i Alta i august. Også folk fra Loppa, Burfjord, Karasjok, Kautokeino og Masi tok del i folketoget.

Foto: Kristian Sønvisen Bye / NRK

Ifølge valgforsker Tord Willumsen vil valget avgjøre om sammenslåingen av Troms og Finnmark blir stående.

Variert innhold fra både øst og vest

Men det er ikke bare stortingsvalget som er viktig denne kvelden. Også sametingsvalget skal avgjøres. Også det blir tema i sendingen.

– Vi skal få besøk av sametingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet og Norske Samers Riksforbund. Selv om resultatet ikke vil komme mens vi har sending så skal vi oppdatere seerne med det som er klart så langt, sier Mortensen.

Kirsti Bergstø utenfor Varanger Samiske Museum

SV ble nest størst ved skolevalget i Finnmark. Skolevalget i Finnmark ga ett stortingsmandat hver til Arbeiderpartiet, SV, Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. Venstre som fikk et utjevningsmandat.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Sendingen får et variert innhold med gjester i alle alderstrinn, politisk tilhørighet og ikke minst folkets røst.

– Politikk er noe som berører alle, og vi ønsker å speile det gjennom vår sending. Allerede fra før du er født spiller politikken en rolle i livet. Bare se på debatten om helsetilbudet i Vest- Finnmark, sier Mortensen

– Og ikke minst er det viktig for oss å høre hva de unge politikerne mener. Det er tross alt de som skal ta over landet etter hvert, avslutter Strømsvåg.

Følg sendingen fra klokken 20.30.