NRK Meny
Normal

Norway Seafoods tar selvkritikk

Norway Seafoods tar selvkritikk etter at Mattilsynet stengte anlegget i Kjøllefjord tirsdag. Produksjonsdirektør, Per Gunnar Hansen sier at de er i gang med å finne ut hva som er gått galt ved anlegget.

Norway Seafoods i Kjøllefjord

Det er ved Norway Seafoods mottak i Kjøllefjord Mattilsynet fant alvorlige avvik. Bruket ble derfor stengt på dagen. Bildet er fra en annen anledning.

Foto: Frode Myhra Skog / NRK

Mattilsynet gjorde en uanmeldt inspeksjon hos Norway Seafoods anlegg i Kjøllefjord på tirsdag og stengt anlegget på dagen.

– Vi holder på med interne undersøkelser. Vi har kjørt vår egen kvalitetsavdeling ut til Kjøllefjord og sammen med den lokal ledelse så kartlegger vi hva som har skjedd, sier produksjonsdirektør i Norway Seafoods, Per Gunnar Hansen.

Per Gunnar Hansen

Produksjonsdirektør i Norway Seafoods, Per Gunnar Hansen, tar selvkritikk etter at anlegget i Kjøllefjord ble stengt tirsdag

Foto: Stian Strøm / NRK

Hansen sier at deres utgangspunkt er at det ikke er gjort et godt nok arbeid fra deres side for å sikre renholdet, men mener at det ikke var noen fare for at råvarene skulle havne ute hos forbruker.

– Nei, det mener vi det er lite sannsynlighet for. Det Mattilsynet peker på er at det er dårlig rengjøring på en del av produksjonsutstyret og kar som fisken oppbevares i. Og så er det biprodukter som skulle sendes til Askur for tørking, som har vært hovedgrunnen for at de har stått på kjøling.

Stengt på dagen

– Det som møtte oss var at det stod fisk på ulike steder, uten kjøling, i blodvann, og det luktet det vi kaller avvikende. Det betyr at fisken er blitt sur og ikke er egnet for matkonsum, sier Arnt Magne Robertsen som er seniorinspektør i Mattilsynet.

Robertsen sier at det dårlige renholdet på mottaket skyldes lite kontroll med mottak av råvarer. Og det var derfor tilsynet valgte å stenge anlegget.

– De hadde for mye fisk og klarte ikke håndtere det. Derfor stopper vi mottaket inntil de klarer å produsere unna den fisken de har i anlegget.

Norway Seafoods anlegg i Kjøllefjord er pålagt å stoppe all mottak av fisk inntil all fisk som allerede er kjøpt inn, er ferdig produsert. Ifølge rapporten er det lagret store mengder fisk på kjølelager, i mottaket og i saltfiskavdelingen.

Håper anlegget gjenåpnes fredag

Per Gunnar Hansen håper at mottaket blir gjenåpnet fredag ettermiddag når Mattilsynet kommer for å gjøre sin etterkontroll.

– Vi har stor respekt for den jobben Mattilsynet gjør og her må vi bare ta stor selvkritikk og gjøre det vi kan internt for å sikre at vi får et renhold som er forsvarlig og tilfredsstillende, sier Hansen.

Mattilsynet ser alvorlig på en rekke punkt som ble observert under inspeksjonen, og vedtok derfor å stenge mottaket på bruket.

Fredag ettermiddag vil Mattilsynet foreta en etterinspeksjon. Mottaket kan tidligst åpne når inspektørene fra tilsynet har godkjent forholdene.

Kan gi karantene

I følge seniorrådgiver i Mattilsynet, Arnt Magne Robertsen, kan det senere bli aktuelt å gi virksomheten karantene.

– Ved karantene kan vi stenge bedriften inntil seks måneder, og det kan bli aktuelt i dette tilfellet, sier Robertsen.

Har dette vært et problem ved anlegget i Kjøllefjord tidligere?

– Vi har hatt problemer før, ikke nødvendigvis det samme som nå, men ved at de ikke har fulgt opp regelverk og egne rutiner flere år på rad.