NRK Meny
Normal

Norterminal vil doble volumet av oljeomlasting

Selskapet og datterselskapet Norterminal Floating Storage AS har søkt Miljødirektoratet om å få laste om inntil seks millioner tonn olje under omlasting i Sør-Varanger.

Oljeomlasting Bøkfjorden

Selskapet vil nå øke volumet av omlasting av olje, samtidig som de ønsker at omlastingen skal flyttes fra Bøkfjorden til Korsfjorden i Sør-Varanger kommune.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Det skriver direktoratet i en pressemelding på sin hjemmeside.

I år 2015 har oljeomlastingsselskapet tillatelse til å laste om tre millioner tonn olje i Bøkfjorden. Denne grensen mener selskapet de vil nå i løpet av juni. Derfor har selskapet nå søkt dispensasjon fra rammevilkårene, og ønsker å laste pp til seks millioner tonn olje i år.

Søker om ny posisjon for omlasting

Selskapet har også søkt om å få ta i bruk en ny posisjon for oljeomlastingen. Den nye posisjonen skal være i Korsfjorden i Sør-Varanger.

– Gjeldende tillatelse fra Miljødirektoratet gir adgang til å benytte denne posisjonen både for direkte omlasting fra skip til skip, og med et fast fortøyd mellomlagerskip, skriver direktoratet.

Norterminal Floating Storage AS skriver i søknaden at de vil bruke en løsning der et mellomlagerskip fortøyes med akterenden til land og baugen fortøyes til en fast forankret bøye.

Vil legge vekt på miljørisiko

Direktoratet vil nå ha en høring på søknaden og frist for høringsuttalelser er satt til 31. mai.

I pressemeldingen skriver Miljødirektoratet at de vil legge vekt på miljørisiko, forebyggende tiltak og erfaringer fra gjennomførte omlastingsoperasjoner. Samtidig vil direktoratet vurdere miljøforholdene med tanke på at Korsfjorden er en nasjonal laksefjord.

Les også: Støre freder omstridt oljeomlasting i Kirkenes
Les også: Anmelder Norterminal for oljeomlasting
Les også: Truer med oljeomlastings-stans i Bøkfjorden