NRK Meny
Normal

Norske bedrifter satser i Russland – tross kjølig politisk klima

Det er fortsatt interesse for norsk næringslivsutvikling i Russland tross kjølig politisk klima mellom øst og vest.

Murmansk

Blant annet i Murmansk satser norske næringsaktører.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

En av næringsaktørene som ikke lar seg påvirke av den vanskelige, politiske situasjonen mellom Vesten og Russland, er Sigra Group i Oslo.

De har det siste året har begynt med energieffektivisering i Murmansk, altså regulert bruk av fjernvarme til boligblokker.

Partner i Sigra Group, Lars Lunden, ser store muligheter i Russland.

– Per dags dato har vi fire prosjekter og ser for oss å utvide med ytterligere 30 i løpet av året, sier han til NRK Finnmark.

– Jevn utvikling

Og Sigra Group er langt fra alene. Rådgiver Morten Brugård i Innovasjon Norge i Finnmark sier at han får inn mange gode søknader om støtte:

– Utviklingen har vært ganske jevn. Sett utenfra kan jeg godt skjønne at mange tror det vil være færre søkere på midler. Mye av det kan nok skyldes at mange synes det er litt vanskelig å snakke om at Russland er et marked de satser på. På grunn av den politiske situasjonen, sier han.

I april i fjor ga utenriksminister Børge Brende 150 millioner kroner til næringsutvikling med Russland. Nordområdesatsingen skulle utvides fra et kunnskapsløft til verdiskapning, het det i pressemeldingen.

Innovasjon Norge i Finnmark skulle styre pengene. Etter det kom de gjensidige økonomiske sanksjonene mellom Norge og Russland, som både har rammet eksport av fisk og leveranser til olje- og gassindustrien.

– Lite er forandret

Likevel er det altså mange norske bedrifter som fortsatt vil satse og satser i Russland, og som vil ha Innovasjon Norge med på laget.

Lars Lunden i Sigra Group sier at den politiske situasjonen byr på visse utfordringer.

– Likevel er det slik at når man til Russland nå sammenlignet med for to år siden, er det relativt lite som er forandret på bakkeplan. Det er egentlig de same forholdene å drive en forretning i Russland nå sammenlignet med tidligere, med mindre du driver i en bransje som er rammet av sanksjonene, sier han.

Spekteret av norske bedrifter som jobber mot Russland og har fått støtte fra Innovasjon Norge er stort. Fra værmeldingstjenester, utstyr for barn med bevegelsesvansker, opplæring i oljeboring, foringssystem og antirustbehandling av skip.