Norsk tråler holdes igjen i Murmansk

Reketråleren M/S "Remøy" ble onsdag morgen stanset av russisk kystvakt under en rutinekontroll på grensen mellom norsk og russisk fiskerisone. Ifølge eierne skyldes saken feil i lisensdokumentene.

Tråleren Remøy

Tråleren M/S "Remøy" er hjemmehørende i Fosnavåg i Herøy kommune, og har godkjent lisens for å fiske reker i russisk sone i Barentshavet.

Foto: fiskebat.no

– Slik vi ser dette, dreier saken seg om en formaliafeil, en tekstfeil i lisensdokumentene som følger fartøyet. Vi stoler på at norske myndigheter gjør det de kan for å løse saken så kjapt som mulig, sier driftsansvarlig og medeier i Remøy Havfiske AS, Olav Remøy.

Rutinekontroll

Det var grytidlig onsdag morgen at russisk kystvakt under en rutinekontroll stanset tråleren på grensen mellom norsk og russisk fiskerisone i Barentshavet. Fartøyet ligger nå til anker i Murmansk.

– Dette kunne vært avklart på enkelt vis. Det er en liten detalj som mangler, eller en definisjon som må avklares mellom russiske og norske myndigheter. Dette burde vært avklart kjapt og enkelt, mener Remøy.

Olav Remøy, Remøy Havfiske

- Vi stoler på at norske myndigheter gjør det de kan for å løse saken så kjapt som mulig, sier driftsansvarlig og medeier i Remøy Havfiske AS, Olav Remøy.

Foto: Privat

Godkjent lisens

Tråleren har godkjent lisens for å fiske reker på den 4000 tonn store kvoten som norske fartøy har tilgang på i russisk sone. Mannskapet på 17 består av 15 nordmenn og to mann fra Færøyene. Fartøyet var på vei mot Tromsø for å levere fangsten, og mannskapet skulle deretter reise hjem.

– Foreløpig har vi ingen klare indikasjoner på når mannskapet kan komme seg hjem igjen. Det spørs jo hvor effektivt det blir jobbet i Murmansk, sier Remøy, som understreker at fartøyet ikke er tatt i formell arrest.

Konsulatet i Murmansk

Det norske konsultatet i Murmansk har så langt hatt en begrenset rolle i saken, sier visekonsul Jørgen Holten Jørgensen.

– Det eneste vi har bistått med er å finne en skipsagent. Slik jeg har forstått kapteinen ombord, venter de på at etterforskningen skal starte. Han har også understreket at behandlingen de har fått av russiske myndigheter er helt adekvat. Så lenge ting fungerer slik de skal, har ikke konsulatet noen annen rolle, sier Jørgensen.