NRK Meny
Normal

Norild blir 80 år – her må publikum stå og feire

Det er en ukultur av manglende vedlikehold i Vadsø, sier Ottar Zahl Jonassen, etter han har sett rundt Vadsø stadion. Klubben IL Norild fyller 80 år, men hjemmestadion forfaller.

Paller

HARDE STOLER: Publikum må sitte på paller når de skal se på fotballkamp i Vadsø.

Foto: Ottar Zahl Jonassen / Privat

Noen lett sammenraskede paller på toppen av en jordhaug er tribunen på Vadsø stadion, der byens stolthet Norild spiller sine hjemmekamper.

Gjerdet rundt banen er i svært dårlig forfatning. Flere steder mangler gjerdet, andre steder stikker det ut. Tak og vegger på innbytterbenkene er knust.

NRK Finnmark

KRITISK: Ottar Zahl Jonassen.

Foto: Stian Strøm / NRK

Ottar Zahl Jonassen har engasjert seg i byutvikling i Vadsø i ti år. Han er rimelig overrasket over tilstanden på Vadsø stadion, et kommunalt eid idrettsanlegg.

– Dette er dessverre bare en videreføring av slik vi har hatt det i Vadsø lenge, der fellesskapets eie råtner på rot. Til slutt er kostnadene for reparasjon så store at vi må kondemnere bygg og anlegg. Vi har en ukultur av manglende vedlikehold i Vadsø. Jeg synes ikke dette er greit, sier Jonassen.

Lagbenk

REGNER INN: Det er ikke mye skjerming igjen rundt innbytterbenkene på Vadsø stadion.

Foto: Ottar Zahl Jonassen / Privat

Han mener stadionet burde vært stengt av sikkerhetshensyn fram til helt nødvendige reparasjoner er utført.

– Senest i siste seriekamp holdt en Norild-spiller, som var på vei i fart ut av banen, på å skade seg på gjerdene som stikker ut. Slik stadion framstår i dag, er ikke dette en sikker plass å spille fotball på, sier Jonassen.

Han understreker at han ikke er på jakt etter å finne ut hvem som er skyld i at et offentlig eid stadion ser ut som det gjør. Det er over ti år siden han skrev sitt berømte leserinnlegg, der han slo fast at Vadsø var en by i forfall og oppløsning.

I stedet vil Jonassen ha en offentlig-privat dugnad – og bevisstgjøring. Han trekker fram Sentrum skole som et skrekkens eksempel på hvordan manglende vedlikehold til slutt gjør at bygget er ubrukelig.

Gjerde

SKADET? Ottar Zahl Jonassen er bekymret for at spillerne skal komme springende inn i de ødelagte gjerdene langs stadion.

Foto: Ottar Zahl Jonassen / Privat

– Innbyggerne i Vadsø kan for eksempel ta på seg turistbrillene og gå rundt gatehjørnet og se om man er fornøyd med hvordan det ser ut i byen. Flere steder ser vi et stort forfall i dag: Sentrum skole, friidrettsanlegget, samfunnshuset, for å nevne noen steder.

– En del kommunale bygg lider vel under stram kommuneøkonomi. Tar du til orde for mer skatt, som eiendomsskatt?

– Nei. Vi kan ikke si at vi lider under en svak kommuneøkonomi. For dette er et forfall som har pågått i 30 til 40 år. Det er en skam at man har ignorert forfallet ved Sentrum skole, og i dag må vi bygge en ny skole. En pakke spiker og fem liter maling er jo som regel billigere enn å bygge nytt, sier han og legger til:

– Politikerne har ikke vært visjonære nok og forstått behovet for vedlikehold, sier Jonassen.

– Nå spiller jo Norild i 4. divisjon. Er stadion i like god stand som fotballaget?

– A-laget er langt bedre enn stadion!

Kaptein: Stadion ikke farlig

IL Norild fylte 80 år 17. mars. Klubben planlegger et større jubileumsarrangement under Varangerfestivalen i uke 32.

Andreas Rushfeldt, kaptein på Norilds herrelag i 4. divisjon, vil ikke gå med på at Vadsø stadion er i så dårlig forfatning som Jonassen vil ha det til.

Vadsø stadion

IKKE NYTT: Vadsø stadion forfaller på grunn av mangel på vedlikehold. – Flaut, mener Ottar Zahl Jonassen.

Foto: Vadsø stadion / Privat

– Vi har den kunstgressmatten vi har, selv om vi selvsagt skulle hatt en ny. Det er vann i dusjen. Generelt sett kan jeg vel si at anlegget skulle hatt seg en overhaling, men vi har nå det anlegget vi har. Det er ikke farlig å spille kamper der.

– Er det en ukultur av manglende vedlikehold i Vadsø, som Johanssen hevder?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Rushfeldt.

NRK Finnmark har forsøkt å nå både Vadsø-ordfører Rolf Arne Hanssen og teknisk sjef Magne Lindi for kommentar tirsdag, uten å lykkes.