NRK Meny
Normal

Her er Norges nye og toppmoderne spionskip på hjemvisitt

Det norske etterretningsskipet har nå ankommet hjemmehavnen sin – helt nært riksgrensen til Russland. – Dette vil helt sikkert provosere russerne, sier forfatter.

Marjata i Kirkenes

IMPONERENDE SKUE: Spionskipet «Marjata IV» ved kai i Kirkenes i Sør-Varanger i går.

Foto: Bård Wormdal

Det nye «topphemmelige» spionskipet Marjata IV ankom i går hjemmehavnen i Kirkenes. Her skal skipet ha base mellom oppdragene.

Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen, synes det er helt naturlig at Kirkenes er hjemmehavnen til det nye skipet.

– Kirkenes er Norges geopolitiske senter. Det er her Norge møter verden og en krevende nabo. Det å ha et moderne militært etterretningsskip er helt naturlig i en verden hvor man må vite hva naboen holder på med.

– Russland er ingen enkel nabo, så det er viktig at vi kan utvikle vennskapet basert på god informasjon, sier ordføreren.

Leder for Barentssekretariatet, Rune Rafaelsen

ØNSKER SPIONSKIP VELKOMMEN: Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Lite informasjon

Utover lengden på 125 meter og bredden på 23 meter, er det lite Forsvaret vil si om skipet.

Nye Marjata avløser et fartøy med samme navn som har vært i drift siden 1995.

Det nye fartøyet er det første skipet som også offisielt driver spionasje.

Tidligere skip er blitt kalt forskningsskip. Forsyninger og mannskapsbytte skal som tidligere skje i Kirkenes.

Ifølge Etterretningstjenesten skal nyanskaffelsen være i drift i minst 30 år framover, og være et av de mest avanserte i sitt slag i verden.

Ordfører frykter ikke russiske reaksjoner

Professor Pavel K. Baev ved Fredforskningsinstituttet har tidligere uttalt at han tror etterretningsskipet vil provosere Russland.

– Marjatas samarbeid med USA provoserer selvfølgelig. USA er hovedfiende for Russland, gjenspeilet i propaganda og i planlegging av militære konflikter, sier Baev.

Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen tror derimot ikke det vil bli de store reaksjonene mot det nye etterretningsskipet fra russisk side.

– Jeg snakker mye med russere og vet at de kan være litt irritert på Vardøradaren og Marjata. Men alle skjønner at militær etterretning ikke bare er noe som bedrives fra norsk side. Det bedrives overalt. Det at vi har en moderne etterretningsbåt som til enhver tid er ute i Barentshavet synes jeg er veldig bra, sier Sør-Varanger-ordføreren.

Nye Marjata

MARJATA IV: Fartøyet er skipsteknisk designet av LMG i Bergen i samarbeid med Vard Langsten og Forsvaret. Ut over lengden på 125 meter og bredden på 23 meter, er det lite Forsvaret vil si om skipet. Her til kai ved det gamle marineverftet i Horten.

Foto: Tore Stensvold/Teknisk Ukeblad

– Vil helt sikkert provosere Russland

– Båten er et imponerende skue ute på havet og når den legger til kai.

Dette forteller NRK-journalist Bård Wormdal, som også er forfatter bak boka «Spionbasen». Boka beskriver blant annet Norges etterretningssamarbeid med USA siden 1950-tallet til dag.

– Å følge russiske ubåters aktivitet er båtens viktigste funksjon. Den skal også kunne avlytte all type sivil og militært samband både på norsk og russisk side. Det er en komplett etterretningsplattform til havs, forteller Wormdal.

– Det er også veldig spesielt at Kirkenes er hjemmehavnen for Marjata. Tidligere har disse båtene vært registrert sørpå.

– Nå flagger man veldig tydelig at man offisielt nå har et etterretningsfartøy helt på grensen til Russland. Det vil helt sikkert provosere dem, noe slike båter har gjort i alle år, sier Bård Wormdal.