NRK Meny
Normal

Norges datatrafikk kan gå gjennom Russland

Finske politikere vil ha en direkte nettforbindelse mellom Norge, Russland og Asia. Men er dataene våre trygge dersom de går gjennom Russland?

Hender på tastatur

Mange har lenge drømt om en fiberoptisk kabel som følger den nordlige sjøruta fra Asia via Russland til Norge og Europa. Fordelene vil være mange, men flere er bekymret for hva som kan skje om store mengder informasjon skal innom Russland.

Foto: NRK

– Tradisjonelt har man jobbet fra nord til sør i alle land i regionen. Vi har vært dårlige på å jobbe øst til vest, og slik er det også med internettkabler. Norge, Sverige, Finland og Russland: alle går fra nord til sør, sier Bernt Nilsen, daglig leder hos Datakortet i Kirkenes.

– Det som er spennende med denne ideen er at vi kobler sammen alle disse landene. Da ligger Kirkenes og Øst-Finnmark perfekt til. Det er her alle landene møtes.

Europa kan få ny internettmotorvei

Flere har foreslått en slik motorvei for internett. Nylig publiserte det finske transport- og kommunikasjonsdepartementet en rapport der de har sett på mulighetene for å knytte det asiatiske og det europeiske internettet tettere sammen.

Bernt Nilsen

Bernt Nilsen er daglig leder hos firmaet Datakortet i Kirkenes. Han mener ideen om en internettmotorvei kan gi Kirkenes mange spennende muligheter.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Behovet og bruken av internett øker voldsomt hver eneste dag. Vi får stadig mer av det som vi i internettbransjen kaller «internett of things» Det vil si at alt skal kobles til nett. Alt fra kjøleskap og joggesko, til bilen din, sier Nilsen.

Kabelen vil bli over 10.000 km lang, og vil strekke seg gjennom et ugjestmildt havområde. Men for mange av landene som vil kunne ha nytte av kabelen er ikke dette den største bekymringen, ifølge den finske rapporten. Det er datasikkerheten – særlig om kabelen skal gå gjennom russisk territorium.

– Det er mye vi ikke vet om hvordan myndighetene i Russland håndterer data. Samtidig vet vi at det foregår mye overvåkning av datatrafikken, sier Torgeir Waterhouse i IKT Norge.

– Grunn til å være våken

Waterhouse mener det er god grunn til å være skeptisk til hvordan russiske myndigheter vil håndtere datatrafikken som eventuelt vil gå gjennom deres områder.

– Russiske myndigheter gir seg selv et betraktelig større handlingsrom for bruk og misbruk av data enn det vi finner komfortabelt i Norge. Det gir grunn til å være våken på hvordan vi skal håndtere data som eventuelt skal gjennom Russland.

Han understreker at det ikke betyr at vi burde legge tankene om en arktisk

Torgeir Waterhouse

Torgeir Waterhouse i IKT Norge, sier de aller fleste stater gjør det de kan for å drive med datafangst fra kabler som går fysisk gjennom landet deres.

Foto: Pressebilete / IKT-Norge

informasjonsmotorvei på is.

– Dette er ikke nødvendigvis en situasjon som gjør at man skal la være å ha kabler overalt. Det er vi avhengig av. Det er mer et spørsmål om hvordan vi skal beskytte dataene, sier Waterhouse.

Bernt Nilsen håper på sin side at kabelen vil kunne føre til enorm utvikling i Kirkenes.

– Er datatrafikk den nye olja?

– Kanskje for oss. Det kan gi mange arbeidsplasser å drifte et slikt anlegg, ikke minst utbyggingen av det. Og når du får et kompetansemiljø blir det fort andre ting som kan utvikle seg rundt et slikt miljø, sier Nilsen.