Hopp til innhold

Norges beste skiferbrudd er blitt avfallsplass

Utbrente campingvogner, busser, og anleggsmaskiner forsøpler skiferbruddene i Alta. Men nå er det nok. Sammen med kommunen og Finnmarkseiendommen tar nå Alta skifterbrudd miljøkampen.

Søppeldumping i skiferbruddet i Alta

Både campingvognenog den gamle volvoen har sett bedre dager. Eieren som har dumpet avfallet i skiferbruddet i Alta kan nå vente å få en telefon fra kommunen, som er startet i gang med storopprydding.

Foto: Willy-Einar Hågensen

– Jeg har selv stått og sett på at noen kom kjørende opp hit og startet dumping av gamle badekar og rørutstyr. Da vi fortalte at det ikke er lov å forsøple naturen på denne måten, ble de forbannet og sint på meg, sier Willy-Einar Hågensen, daglig leder i Alta skiferbrudd.

Verdenskjent skifer

Flere steder i Alta blir den verdenskjente altaskifteren hentet ut. Den er kjent for sin mørke farge og suverene kvalitet, og er brukt på Fisketorget i Bergen og i Nordlysbadet i Alta.

Men ved bruddene i Peska, Detsika og i Langvannet har det i en årrekke foregått en forsøpling, forteller Hågensen.

Nok er nok, og Alta kommune og Finnmarkseiendommen er nå sammen med Alta skiferbrudd på jakt etter en rekke miljøsyndere.

Populære turområder

Det er Alta skiferbrudd som på vegne av Finnmarkseiendommen forvalter de unike forekomstene av skiferstein i Alta.

For på rekke og rad står gamle busser, biler og anleggsmaskiner, utbrente campingvogner, inventar fra hus og hytter og annet avfall som ikke er lov å dumpe i naturen.

Søppeldumping i skiferbruddet i Alta

Om campingvognen ble tent på før eller etter at den ble dumpet i skiferbruddet i Alta, er ikke kjent.

Foto: Willy-Einar Hågensen

Hågensen understreker at de tre skiferbruddene er både arbeidsplassen til en rekke mennesker, men også populære turområder.

– Det merkelige er at folk velger å kjøre søppel og maskiner opp i skiferfjellet. Det har ingenting der oppe å gjøre. Dette har vært slik lenge, og nå går vi i gang med å rydde opp en gang for alle, sier Hågensen, og kommer med en liten beskjed til personer som kanskje sover med en litt dårlig miljøsamvittighet:

Har registreringsnumrene

– I de tilfellene vi klarer å spore miljøsynderen, vil det komme en telefon fra kommunen rimelig kjapt. Folk vil få en frist på seg for å rydde opp. Etter det blir det opprydding på eiers regning. Vi har sikret oss alt fra registrerings- og motornummer på de fleste bilene og anleggsmaskinene, sier Hågensen.

Søppeldumping i skiferbruddet i Alta

Eier(ne) av denne bussen vil snart få beskjed om å komme og hente den.

Foto: Willy-Einar Hågensen

Han har klar oppfordringen til folk som kanskje går og gnager på en dårlig samvittighet.

– Dersom du vedkjenner deg noe som er dumpet i skiferfjellet, bør du ta tak og få det fjernet snarest. Jeg synes ingenting om dette, og det underlige er at på vei opp i skiferfjellet passerer man innkjørselen til gjenvinningsstasjonen. Men det er vel slik at folk ikke vil betale de få kronene det koster for å få dette levert inn, sier Hågensen.

– Hvorfor tar ikke nordmenn vare på den vakre naturen vi har her i landet?

– Jeg vet ikke. Jeg blir like overrasket hver gang jeg ser slik forsøpling av naturen.

Søppeldumping i skiferbruddet i Alta

- I de tilfellene vi klarer å spore miljøsynderen, vil det komme en telefon fra kommunen rimelig kjapt, sier Willy-Einar Hågensen, daglig leder i Alta skiferbrudd.

Foto: Willy-Einar Hågensen

Flere nyheter fra Troms og Finnmark