Hopp til innhold

Vil fange norsk grillkultur i australsk dokumentarfilm

13 forskjellige land får besøk av Matthew Salleh og Rose Tucker de neste åtte månedene. De lager en dokumentar om barbecue, og denne uken var det Norge som skulle i ilden.

Australsk filmcrew

Matthew Salleh og Rose Tucker fikk oppleve midnattssol, laks, og mygg i Altaelva.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Grilling er en av de store sommeraktivitetene, men i Finnmark kan det gå lang tid mellom hver gang grillen tas frem på grunn av været.

Likevel er det nettopp hit de australske filmskaperne har kommet for å filme norsk barbecue, når de nå lager en dokumentar hvor de håper å kunne vise forskjeller og likheter i grillkulturen i 13 forskjellige land.

Laks og kongekrabbe i Altaelva

– Dette er det andre landet vi besøker, vi har nettopp vært i Sverige hvor vi filmet engangsgrilling i Stockholm. Nå er vi her i Alta, og det går veldig bra, sier regissør Matthew Salleh.

De tilbragte første dag ved Sorrisniva i Altaelva, hvor de fikk følge en familie under laksedøgnet deres. Både været og fiskelykken klaffet under oppholdet, og de fikk fanget strålende midnattssol og fangsten av en laks på åtte og et halvt kilo på kamera.

– Alta er det stedet som ligger lengst nord i hele filmen, så vi kom hit på leting etter hvordan mennesker lever og griller helt på toppen av verden, sier Salleh.

Laks Altaelva

Til tross for beskjedne fangsttall så langt i år, fikk australierne filmet fangsten av Åse Lampes laks på 8,5 kilo. Her er hun sammen med faren sin, Ole Lampe.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Unikt med grillet fisk

Varmrøkt ørret
Foto: Sunniva Sollied Møller

Andre land de skal besøke er Mongolia, Armenia, Japan, New Zealand, og Argentina. Fisk blir det nok derimot lite av fremover.

– Det kommer nok til å være lite fisk i filmen, ettersom de fleste griller rødt kjøtt. Vi har fått lokal laks og lokal ørret, og det var virkelig virkelig godt, sier Salleh.

Fersk laks fra Altaelva og kongekrabbe sto på menyen mandag, og på tirsdag ble de servert laks og ørret hos Christel Eriksen.

– De sa at det var det sunneste måltidet de har hatt i forbindelse med barbecue, det var jo morsomt. Samtidig var det saftig og godt, sier Christel Eriksen.

Stor kontrast

Christel Eriksen

Christel Eriksen syntes det gikk helt fint å ha et dokumentarteam som fulgte middagen.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Hun tror det kan bli en stor kontrast mellom deres nokså beskjedne grilling i hagen, og for eksempel Filippinene, hvor flere hundre personer deltar og hele griser grilles over ildstedet.

– Vi lager jo mat ute på bålpannen og spiser lokal mat, det er lyst selv om klokken er blitt elleve på kvelden. Det er en rolig samling av venner og naboer som sitter rundt bålet og deler historier og erfaringer, sier hun.

Tilbake til tradisjonene

Salleh tror midnattssolen kommer til å oppleves som noe svært spesielt for de som ser filmen. Likevel er menneskene det interessante.

– Det er noe spesielt med måten folk prøver å gå tilbake til tradisjoner og komme nærmere naturen her. Norge er et veldig moderne og travelt land, men her virker det som at folk virkelig nyter de tradisjonelle delene av livet, og jeg tror det kommer til å skille seg ut.

Australsk dokumentar i Finnmark