NRK Meny
Normal

NOAS mener myndighetene har sviktet etter Storskog-kaoset

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) hevder norske myndigheter ikke har gjennomført evaluering av beredskapen etter flyktningstrømmen over Storskog. – Feil, svarer Justisdepartementet.

Flyktninger

Flere tusen flyktninger kom til Storskog i Sør-varanger via Russland på senhøsten 2015.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Forrige ukes Brennpunkt-dokumentar har aktualisert utfordringene Norge sto overfor da tusenvis av flyktninger, de fleste fra Syria, flommet over grensestasjonen på Storskog i Sør-Varanger.

Anne-Margit Austenå

Anne-Margit Austenå og NOAS kritiserer myndighetene for manglende evaluering etter flyktningkrisen i oktober og november 2015.

Foto: NRK

Kan skje igjen

NOAS mener passiviteten fra norske myndigheter på senhøsten 2015 har forsterket seg gjennom manglende evaluering. Organisasjonen mener Norge kan oppleve flere problemer som er sammenlignbare med flyktningkaoset på Storskog.

– Ja jeg frykter det. Regjeringen ønsker jo nå å videreføre disse juridiske snarveiene som de fikk Stortinget med på i november 2015, uten at de har gjennomført den evalueringen som Stortinget krevde, sier leder Anne-Margit Austenå.

– Tar feil

Statssekretær i Justisdepartementet, Thor Kleppen Sættem (H) hevder NOAS tar feil.

– Det er definitivt gjort grundige evalueringer, både av politiet gjennom Politidirektoratet, politiets utlendingsmyndighet og UDI. I tillegg er det lagt planer dersom lignende situasjoner skulle oppstå, sier han.

– Hvilke planer?

– Primært handler dette om å reagere mye raskere, ha en klarere marsjordre, og sette inn ressurser på riktig sted dersom dette skulle skje igjen, sier Sættem.

– NOAS frykter at en krise lik den på Storskog kan skje igjen?

– Jeg tror ikke det kommer til å skje på samme måte. Neste gang kommer vi til å bli utsatt for andre utfordringer, og det viktigste vi kan gjøre nå er å ikke bare forberede oss på den hendelsen som skjedde for halvannet år siden. Det betyr at vi må ha på plass rutiner, samt å sette inn ressursene raskt nok slik at en eventuell situasjon ikke får lov til å utvikle seg før vi finner en løsning, sier Sættem.

Thor Kleppen Sættem, statssekretær Justisdepartementet (H)

Statssekretær i Justisdepartementet, Thor Kleppen Sættem (H)

Foto: Olav Heggø / Fotovisjon

Flere scenarier

Han hevder politiet og myndighetene har sett for seg flere scenarier man må være forberedt på, men vil ikke fortelle om hvilke.

– Det er selvfølgelig slike ting som politiet og politisk ledelse på hver sin kant må jobbe ut fra til enhver tid, men da selvfølgelig uten å snakke høyt og tydelig om det utad, understreker Sættem.