Nisjepartiene ruster seg til høstens valg

16 partier stiller liste i Finnmark foran høstens stortingsvalg, der flere kan regnes som nisjepartier. Piratpartiet og Helsepartiet har vidt forskjellige innfallsvinkler i kampen om velgernes gunst.

Løvebakken med Stortinget
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Frustrasjon er vel enkeltordet som kommer nærmest når man ser hvordan helsepolitikken har blitt drevet de siste valgperiodene. Jeg vil kalle det unnvikelsespolitikk.

Ordene tilhører Liz-Iren Hansen fra Tromsø, lege i spesialisering ved hematologisk avdeling, Universitetssykehuset Nord-Norge. Hun er listetopp for Helsepartiets liste i Finnmark, men medgir at sjansene for å komme på Stortinget er minimale.

Liz-Iren Hansen

– Jeg tror at helse står så bredt forankret hos folk flest, at våre saker også blir kjernesaker for mange velgere, sier listetopp for Helsepartiet, Liz-Iren Hansen.

Foto: Privat

– Skal jeg være 110 prosent realistisk, så anser ikke jeg meg selv for å være den med størst gjennomslagskraft. Samtidig tror jeg det er viktig å stille opp for å illustrere at ting ikke fungerer. Det er såpass mye frustrasjon i samfunnet om hvordan helseforetakene drives, at kanskje er det også håp for oss som ikke er trent i politikk, mener Hansen, som understreker at partiet har klart å mobilisere 200 deltagere til landsmøtet senere denne måneden.

16 parti

I dag kom oversikten fra Finnmark fylkeskommune, som viser at 16 parti stiller liste til høstens stortingsvalg. Tverrpolitisk Folkevalgte hadde også levert listeforslag, men disse oppfylte ikke lovens krav og ble ikke godkjent, skriver fylkesvalgstyret i en pressemelding. Hele listen kan leses her.

Likevel er det flere nisjeparti som skiller seg ut, blant annet Helsepartiet, Liberalistene, Partiet De Kristne og Piratpartiet, der Kenneth Kleppe fra Karasjok innehar listetoppen. Til daglig jobber han som tekniker ved NRK Sápmi, og fremhever kampen for ytringsfrihet som partiets viktigste sak.

Kenneth Kleppe

Listetopp fra Piratpartiet er Kenneth Kleppe fra Karasjok.

Foto: Privat

– Jeg har alltid vært interessert i politikk, og i år var det faktisk ledig plass for Piratpartiet i Finnmark.

– Hvordan havnet du på toppen av lista til stortingsvalget?

– Det har nok noe med at jeg jobbet aktivt for å få partiet til å stille liste i Finnmark. Da var det bare naturlig at jeg havnet øverst, sier Kleppe.

Sosiale medier

Begge listetoppene fremhever sosiale medier som det viktigste verktøyet for å nå frem til velgerne.

– Hvordan skal Helsepartiet nå frem med sitt budskap, når de mer profilerte partiene har årelange tradisjoner med valgkamp?

– Jeg tror at helse står så bredt forankret hos folk flest, at våre saker også blir kjernesaker for mange velgere. Sosiale medier blir uansett viktig for oss, sier Liz-Iren Hansen.