NRK Meny
Normal

Ni tips til påskekrim for barn

Krim, grøss og litt humor. Det er stikkordene for disse krimbøkene bibliotekarene Annelene Thomassen Steine og Monica Wirkola anbefaler til barna som påskelektyre.

Påskekrim for barn

IKKE FOR PYSER: Det finnes mange gode krimbøker for barn og unge. Her er et knippe av bibliotekarenes favoritter.

Foto: Gyda K. Hesla

Monica og Annelene

Vinnerne av bibliotekprisen for 2014 i Finnmark, Annelene Thomassen Steine og Monica Wirkola.

Foto: Gyda K. Hesla
Bokomslag

Svingens mørke verden: Om vanlig krim ikke er holder kan man ty til grøssere. Svingens mørke verden er en serie for de minste og historiene er grusomme så det holder.

Foto: Gyda K. Hesla

Påske er klassisk krimlesetid for voksne, men sjangeren passer like godt for barn og unge.

– Ja, det finnes krimbøker som passer for barn helt ned i barnehagealder, sier bibliotekar ved Alta bibliotek Annelene Thomassen Steine.

– Barn elsker krim, akkurat som oss voksne, sier bibliotekar Monica Wirkola.

– Det er jo fortellinger med driv og spenning, og du bare må lese videre, og det liker både barn og voksne, sier Wirkola.

Skumle historier

Noen av krimhistoriene for barn er såpass skumle at det kan værer lurt å se an hva barnet som passer for sitt barn.

– Ja, i denne boka, for eksempel, som heter Svingens mørke verden, er det grøss og gru som til og med kan få de voksne til å bli litt engstelige, sier Thomassen Steine.

Mens krim for voksne ofte springer ut fra ett eller flere mord, er det som regel andre ting som er bakgrunn for mysteriet i en barnekrimbok.

– Det er gjerne ting som blir ødelagt, eller forsvinner. Det er langt mellom mordene, heldigvis, smiler Wirkola.

9 gys for barn

Wirkola og Thomassen Steine har plukket ut sine påskefavoritter til barn i alderen sju til fjorten år. Se lista under for titler og innholdsbeskrivelser fra bibliotekarene.

1. Spøkelsene på Frostøy

Krim

Krim for barn.

Foto: Gyda Hesla

En spøkelseskrimserie som er både spennende og morsom. Handler om Jens som har en litt spesiell oppvekst. Han har nemlig en mamma som er et spøkelse. Heldigvis er hun et snilt spøkelse, men det er ikke resten av slekten hans, og nå prøver de å få kloa i han. Fra 10 år og oppover.

2. Purriot og den forsvunne bronsehesten

Her har vi en god gammeldags krim – i ekte Poirotstil – bare at her er det grønnsaker i hovedrollene. Mesterdetektiven Purriot – som er en purre – får en vanskelig sak i fanget. En verdifull bronsehest forsvinner fra en teateroppsetning, og Purriot må finne tyven. Er det Gurk, Sellerina Stang eller Nils Neperud som er den skyldige? Fra 8 år.

3. Brune

En perle av en bok; om Rune, som om natten kler seg i brune klær og blir superhelten Brune. Da er han ikke redd for noenting, inkludert å male syklene til nabolagets bøller brune. Fra 9 år.

4. Gregor i Underlandet

Mange barn liker fantasybøker, og da er denne et godt alternativ. Handler om Gregor, som en dag da han skal vaske klær, faller ned i vaskesjakten og kommer til en annen verden. Til Underlandet; som er befolket av mange rare og farlige skapninger. Men

Kaja og Stine

Kaja og Stine av Line Baugstø.

Foto: Gyda Hesla

hvordan kommer han seg hjem igjen? Fra 10 år.

5. Kaja og Stine og snømannen Isak

Bøkene om Kaja og Stine er en lettlest krimserie for de yngste. I denne boka er det en snømann som blir ødelagt under mystiske omstendigheter - og Kaja og Stine tar saken.

6. Fem-gjengen

Fem-gjengen

Fem-gjengen av Enid Blyton.

Foto: Gyda Hesla

Påske er jo også tid for krimklassikere og da kan man jo lese Fem-gjengen som nå finnes i ny og modernisert utgave.

7. Mesterdetektiv Tim og Co: påskemysteriet

Mesterdetektiv

Påskemysteriet av Hagerup og Hagerup.

Foto: Gyda Hesla

Familien er på påsketur på Soltoppen hotell. Mystiske ting begynner å skje og Tim, en virkelig supersmart åtteåring, får mistanke om at noen forsøker å sabotere hotellet med vilje. Spørsmålet er hvorfor?

8. Trollskallen

Passer best for de eldste på mellomtrinnet. Det er en blanding av spenning, fantasy og grøss. I denne boka drar en professor og hans unge assistent til fjells for å komme til bunns i spørsmålet: finnes det troll? Jeg røper ikke for mye når jeg sier at “ja, troll finnes og man burde helst bare holde seg langt, langt unna”

9. CLUE-serien av Jørn Lier Horst

Dette er klassisk spennende etterforskningsbøker som tar opp arven etter hardy-guttene, frøken detektiv og Pelle og Proffen. Kort fortalt er dette fortellinger om en gjeng med smarte ungdom som løser mysterier.

Trollskallen

Trollskallen av Alexander Løken.

Foto: Gyda Hesla