Hopp til innhold

Ni hverdagstriks for vinterbilisten

Kattesand kan dra ut fukt inne i bilen, og rett skrape kan være alfa og omega for vinterbilen. Her noen gode triks for håndtering av bilen på vinterstid.

Bil i vintervær og vind

Mange bilister er ute i vintervær og vind i disse dager, og da er det greit å ta med seg noen gode tips på vinterveien.

Foto: Eirik Hind Sveen

Vi forutsetter at ting som olje og frostvæske er på plass etter høstens service. I tillegg kan det være greit å vite at dekk kan gå ut på dato og være ubrukelige, selv om de ikke ser slitt ut.

Gammel gummi blir hard og stiv, og gir elendig veigrep på glatt føre. Få gjerne en fagmann til å vurdere dekkene dine hvis du har brukt dem flere sesonger. Dekkimportørenes forening sier du kan regne med å bruke dekkene i tre til fem år. Nokia sier seks år er maks.

Dette er ting folk uten peiling på bil kan gjøre selv for et problemfritt bilhold vinterstid:

1. Silikon på dørlister i selve døra og i dørkarmen.

Hvis dørene fryser fast, risikerer du å skade eller dra løs gummilistene. Det er lett å unngå problemet ved å smøre listene. Bensinstasjonen selger enkle silikonstifter for den late, og flasker med silikon du må smøre på med en klut hvis du vil gjøre det litt grundig. Smør listene på både dørkarmen og selve døra.

2. Det finnes skikkelige skraper

Gamle CD-covre er selvsagt en nødløsning, men det finnes skikkelige skraper. Noen har til og med integrert hanske. Deilig luksus! Få deg en variant med skikkelige tagger på den ene sida, da tar du stålisen også.

Snø på bilvindu

For å fjerne snø og is fra bilvinduet er det kjekt å ha en skikkelig god isskrape.

Foto: Hilde Nilson Ridola/NRK

3. Luft bilen

Hvor ofte lufter du bilen etter en kjøretur i kulda? Når lufta i bilen er varmet opp etter en lengre kjøretur, inneholder den mye fuktighet. Sett opp alle dørene og la vinden blåse gjennom kupeen. På mindre enn et halvt minutt vil det blåse ut svært mye damp. (Ikke prøv dette hvis det er mildvær og bilen allerede er tørr.)

4. Sug opp fuktighet med kattesand

Kattesand er laget for å trekke til seg piss. Den trekker til seg vanndamp også, og en tøypose eller vanlig sokk fylt med sand skal gjøre underverker for å trekke fuktighet ut av kupeen. Plasser den i en boks (og gjerne på en rist) for å unngå at vannet lekker ut igjen i bilen. Bonus: Hvis du kjører deg fast på glatta, kan kattesanden gjøre nytte som strøsand også.

5. Dekk til ruta

Et pledd på frontruta vil hindre at isen legger seg. Men tar du pleddet med inn i bilen, risikerer du å få mer fuktighet i kupeen. Heng det utendørs hvis du kan, legg det i en pose hvis du må ta det med deg inni bilen.

Snø

Snøkaos langs veien.

Foto: Eirik Damsgaard

6. Vask ruta

Det blir mye mer dugg og is på innsiden av ruta dersom den er skitten. Bruk sjansen en mildværsdag, eller når bilen er god og varm, til å tørke over med vanlig vindusvask eller oppvaskmiddel.

7. Ikke stol på tidsuret

Vær litt forsiktig med kupevarmer som går på automatisk tidsur. Hvis du ikke bruker bilen hver dag, kan du få trøbbel etter snøvær. Varmen smelter snøen, som fryser igjen og danner en iskappe rundt bilen.

8. Låsolje - ikke spray

Låsspray åpner dørlåsen i en fei, men det er en hake: Sprayen inneholder sprit som tørker ut den originale smurningen. Smør heller med låsolje for å forhindre at låsen blir fuktig og fryser fast. En tapebit over nøkkelhullet sørger for at det ikke trenger inn vann når du vasker bilen.

9. Mentalt fokus

Hvis du tross alle tipsene ovenfor blir gående og lengte til frostfri sommer, kan det hjelpe med mentale øvelser. Tenk på klassiske sommerplager som mygg, veps, hjortelusfluer, brennmaneter, vedvarende regn og stanken av tennvæske, så innser du at vinteren er herlig.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark