NRK Meny
Normal

NHO advarer mot avgift på lakse- og ørretnæringen

Oslo (NTB): Næringslivets Hovedorganisasjon advarer Stortinget mot å vedta en ny særskatt innen lakse- og ørretnæringen.

Flakstadvåg oppdrettslaks

Flakstadvåg Laks har seks konsesjoner for oppdrett av laks, og har i 20 år drevet sykdomsfritt lakseoppdrett sør på Senja. Seks fôrlinjer snor seg ut Selfjorden og mater laksen mens det er lyst.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX


Næringen er urolig fordi det drøftes et forslag om å innføre en arealavgift i forbindelse med behandlingen av revidert nasjonalbudsjett 2015 og havbruksmeldingen.

I et brev til Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide, advarer Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) og de berørte landsforeningene i NHO Stortinget mot å vedta en ny særskatt for næringen.

Dobbel beskatning

NHOs næringspolitiske direktør Petter Haas Brubakk viser til at andre lakseproduserende land har innført en ordning med arealavgift.

Men Brubakk påpeker samtidig at Norge har en ordning der det kreves vederlag for kjøp av nye konsesjoner eller økt konsesjonsvolum. Land som har arealavgift har ikke slikt vederlag.

– Innføring av arealavgift vil medføre en dobbel beskatning målt mot andre produsentnasjoner, og svekke norske bedrifters konkurransekraft, mener NHO-direktøren.

Han tar også til orde for at fremtidig konsesjonsvederlag knyttet til nye konsesjoner og økt kapasitet på eksisterende konsesjoner bør tilfalle kommunene i sin helhet.

Med en årlig vekst på 3 prosent, slik regjeringen går inn for, vil dette innebære en dobling av inntektene til kommunene fra om lag 300 millioner til 600 millioner kroner i året, ifølge NHO-direktør Petter Haas Brubakk. (©NTB)